Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbuch v Praze: Exploze pyrotechniky v telefonní budce zranila jednu dívku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na Karlově náměstí v Praze došlo k výbuchu.u telefonního automatu, část náměstí byla na tři hodiny uzavřena. Policie později dodala, že šlo o výbuch zábavní pyrotechniky. Jedna dívka utrpěla psychický šok.

"Krátce po 17. hodině přijal operátor tísňové linky 158 oznámení o poranění 16leté dívky v prostoru veřejného telefonního automatu na Karlově náměstí, a to nejspíš v důsledku detonace dosud nezjištěného předmětu," oznámila na webu policie.

Když kriminalisté a pyrotechnici prověřili místo výbuchu poblíž ústí ulice Odborů do Karlova náměstí a shromáždili stopy a fragmenty detonace, dospěli k závěru, že někdo neodborně manipuloval se zábavní pyrotechnikou. "Její použití v naprosto nevhodném prostoru tak s největší pravděpodobností způsobilo kolemjdoucí mladé dívce psychický šok," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Zranění, které dívka utrpěla, bylo lehké, řekl ČTK mluvčí pražské záchranné služby Matěj Hříbal. Záchranáři ji proto mohli ponechat na místě, do nemocnice ji nevezli.

Občany uklidňoval i ministr vnitra Milan Chovanec, který uvedl, že se nejednalo o terorismus, ale vandalismus. "Dnešní výbuch na Karlově náměstí v Praze byl podle dostupných informací vandalismem a jednalo se o výbuch zábavní pyrotechniky," uvedl ministr na twitteru.

Následně dodal, že policie přesto preventivně uzavřela okolí. "PČR vyhodnocuje dostupné kamerové systémy s cílem rychlého dopadení pachatele výbuchu," doplnil Chovanec.

Policie podle Zoulové před podobnými experimenty důrazně varuje. "V době zvýšených bezpečnostních opatření nemohou policisté podobné události podceňovat a musí k nim přistupovat s maximální odpovědností," podotkla. Upozornila, že lidé, kteří při používání pyrotechniky vystavují své okolí nebezpečí, za to mohou být trestně odpovědní.

"V tomto konkrétním případě vyšetřovatelé právní kvalifikaci jednání stanoví v nejbližších hodinách. Po pachatelích policie pátrá a není vyloučeno, že jejich identitu odhalí záznamy z městského kamerového systému," dodala.

Témata:  výbuch Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy