Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Advokát Altner se rozhodl podat na ČSSD exekuční návrh

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Advokát Zdeněk Altner, kterému má ČSSD podle rozsudku zaplatit skoro 338 milionů korun, podal na stranu exekuční návrh. Potvrdil to v prohlášení zaslaném České tiskové kanceláři (ČTK).

Altner uvedl, že s návrhem na nařízení exekuce původně nespěchal, aby Nejvyšší soud, k němuž se ČSSD dovolala, neměl důvod urychleně vyhovět návrhu strany odložit vykonatelnost rozsudku. Nejvyšší soud si ale podle něj vyžádal spis od pražského obvodního soudu ještě před vypršením třicetidenní lhůty k vyjádření, ve které se měl Altner k dovolání vyjádřit. "Nejvyšší soud nezákonným postupem ohrozil kredit své nezávislosti," uvedl Altner v prohlášení.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná ve čtvrtek řekla, že soud spis do Brna vypravil. Soud podle ní nemusí čekat, až dorazí Altnerovo vyjádření, i když to pravidelně dělá. "S ohledem na nezákonný postup Nejvyššího soudu mi nezbyla jiná možnost k obraně mých práv věřitele než podat návrh na exekuci ČSSD," uvedl Altner. "Považuji také za závazný původní příslib předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky, že strana částku uhradí," dodal.

Mediální zástupce advokátní kanceláře zastupující sociální demokraty Jiří Chvojka ráno sdělil, že strana by nebyla podáním exekučního návrhu překvapena.

ČSSD nechce přes právní moc rozsudku hradit přímo Altnerovi, protože se na ni obrátili věřitelé, jimž dluží až 20 milionů korun.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. V minulých dnech se Altner pokusil zabránit ČSSD disponovat s penězi na účtech návrhem na vydání předběžného opatření, ale Obvodní soud pro Prahu 1 ho z formálních důvodů dvakrát odmítl.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Zdeněk Altner exekuce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy