reklama

S vládou a poslanci se na tomto postoji tento týden shodli i senátoři. Česko má možnost navrhovanou reformu zablokovat při jednání Evropské rady.

Návrh také počítá například s vytvořením společného evropského volebního obvodu, kde by kandidátku jednotlivých evropských politických stran vedl jejich adept na předsedu Evropské komise. Členské státy by podle návrhu měly podpořit prezentaci těchto stran v médiích, národní strany by měly prezentovat své začlenění do evropských stran.

Kandidátky by podle návrhu měly být sestavovány tak, aby na nich bylo vyrovnané zastoupení žen a mužů. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) tento návrh vyžaduje širší shodu, stejně jako zavedení volebního práva pro šestnáctileté podle rakouského vzoru.

Poslanci z evropského výboru navrhované změny odmítli s výjimkou vymezení společného termínu pro konání eurovoleb a způsobu zveřejňování volebních výsledků. Evropské volby by se měly podle návrhu nadále konat v rozmezí od čtvrtka do neděle, přičemž skončit by musely v neděli v 21:00.

Evropský parlament chce změnami mimo jiné zvýšit účast v eurovolbách. Navrhuje proto, aby bylo lidem umožněno hlasovat korespondenčně nebo elektronicky. Změny pravidel by podle europoslanců měly platit už pro nejbližší eurovolby v roce 2019.