Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na 3. stupeň

Krkonoše
Krkonoše
Foto: CzechTourism.com

Pec pod Sněžkou - Horská služba v Krkonoších po silném sněžení vyhlásila dnes ráno třetí stupeň lavinového nebezpečí. Ten znamená, že uvolnění laviny je možné již při malém zatížení, a to zejména na strmých svazích.

Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 48 hodin zhruba 55 centimetrů sněhu. Například na Luční boudě dnes ráno podle horské služby leželo zhruba 45 centimetrů čerstvého sněhu, před sněžením dosahovala sněhová pokrývka zhruba 40 centimetrů.

Na horách fouká silný nárazový vítr, který například dnes ráno zastavil horní úsek lanovky z Růžové hory na Sněžku, v provozu je pouze spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu. Například ve Skiareálu Špindlerův Mlýn byly dnes ráno všechny lanovky v provozu.

Člen horské služby Robert Dlouhý uvedl, že sníh padal za působení větru, a proto je na závětrných stranách a žlabech uložené větší množství sněhu. "Sníh napadl na zledovatělou sněhovou pokrývku a sněhová pokrývka v těchto místech vykazuje malou stabilitu," uvedl Dlouhý.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy skialpinista (28). Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 skialpinistka (36), kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Zhruba 20 centimetrů sněhu napadlo v noci na dnešek také v nejvyšších partiích Orlických hor, kde je 55 centimetrů sněhu.

Témata:  Krkonoše laviny

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy