Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka dupla dítěti na hlavu, za vraždu novorozence si odsedí 16 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vrchní soud v Praze dnes o tři roky snížil trest ženě, která v Plzni zavraždila novorozence. Slovenka si tak odsedí 16 let. Podle verdiktu matka čin předem plánovala, bála se totiž, že by ji kvůli dítěti opustil přítel.

Žena na ubytovně v Tachově porodila zdravou holčičku, kterou zabalila do ručníku a dvakrát jí silně dupla na hlavu. Dítě později v nemocnici zemřelo. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Na porod se žena nijak nechystala, dítěti například nekoupila žádné oblečení. Už při prvním výslechu navíc vypověděla, že dítě odnese "na řeku, kde odplave, nebo se utopí". O to se i pokusila, kvůli vysílení z porodu ale k řece nedošla. Před ubytovnou ji našel její druh, který přivolal pomoc.

Žena tvrdí, že po porodu nevěděla co dělá. Její obhájce Filip Mařík dnes soudu navrhl, aby čin posuzoval jako vraždu novorozeného dítěte matkou. Za tento skutek by obžalované hrozil trest od tří do osmi let.

Mařík také napadl znalecké posudky, podle kterých byla žena při činu příčetná a dokonce předložil nový znalecký posudek, který prý jeho slova potvrzuje.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička ale nový posudek jako důkaz zamítl. Případ je podle něj výjimečný tím, jak žena dítě zabila, což by se mělo ve výši trestu odrazit.

Témata:  vražda děti soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy