Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se směje Ovčáčkovi: Kritizoval plán ministerstva, vše přitom bylo úplně jinak

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Od ledna působí v České republice nový útvar ministerstva vnitra, který se má věnovat boji s dezinformacemi v kyberprostoru - Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). To už kritizoval například prezident Miloš Zeman, podle kterého se ministerstvo vnitra stalo novodobým Koniášem. Česko podle něj nepotřebuje cenzuru a ideovou policii Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dokonce spustil na Twitteru kampaň, ve které má v plánu tento odbor kritizovat.

Hradní mluvčí Ovčáček v pondělí 2. ledna spustil twitterový účet ČÚTI (@CUTIzpravy), který je podle něj „politicky nekorektní reakce na činnost novodobého ČÚTI“. Touto zkratkou naráží na Úřad pro tisk a informace, tedy instituci z minulého režimu, která se zabývala cenzurou.

Další důkaz, že ČÚTI propojuje ministerstvo vnitra s politickými neziskovkami. pic.twitter.com/mmTStZxcze

— ČÚTI (@CUTIzpravy) 2. ledna 2017

 

Hned po spuštění účtu začal ministerstvo a nový útvar kritizovat, citoval přitom údaje z nové facebookové stránky CTHH. Poukazoval například na údajný důkaz propojenosti odboru s think-tankem Evropské hodnoty. Problém spočívá v tom, že účet CTHH je falešný a založil jej nějaký vtipálek.

Zpočátku se účet tvářil seriózně. „Již od včerejška vám pomůžeme orientovat se ve složitém světě informací a dezinfomací. Můžete nám posílat zprávy a statusy, o kterých si nejste jistí, zda nejde o poropagandu. Náš tým odborníků je prověří za vás.,“ psalo se například na facebookové stránce CTHH.

Falešné FB poukazují na nesmyslnost a hlavně absurditu existence ČÚTI. Obranné reakce spřízněných politických neziskovkářů to jen podtrhují.

— ČÚTI (@CUTIzpravy) 2. ledna 2017

 

„Falešné FB poukazují na nesmyslnost a hlavně absurditu existence ČÚTI. Obranné reakce spřízněných politických neziskovkářů to jen podtrhují,“ uvedl Ovčáček, když zjistil, že kritizuje falešný účet.

Věc zašla tak daleko, že se vůči falešnému facebookovému účtu muselo vymezit také ministerstvo vnitra. „Na sociální síti Facebook se objevily falešné účty vydávající se za účty Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Upozorňujeme, že nejde o autentické účty Centra. Jediným oficiálním účtem CTHH na sociálních sítích je twitterový profil @CTHH_MV. Kromě toho komunikuje Centrum také prostřednictvím webových stránek www.mvcr.cz,“ uvedla mluvčí rezortu Lucie Nováková.

Autoři facebookové stránky pak uznali, že je účet CTHH nepravý,  3. ledna jej totiž přejmenovali na „Roztomilé obrázky kočiček - nevztekejte se pořád“.

Témata:  Jiří Ovčáček Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy