Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo kultury chce ocenit pozemky pod vepřínem v Letech

Ministerstvo kultury
Ministerstvo kultury
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo kultury zadá během ledna zpracování znaleckého posudku na ocenění pozemků pod vepřínem v Letech u Písku, kde vznikl koncentrační tábor, který za druhé světové války sloužil k internaci Romů.

Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) majitelé vepřína poprvé po letech připustili, že by uvažovali i o variantě přímého prodeje. Dosud dávali přednost variantě, podle které měl kabinet zajistit výstavbu podobného zařízení v podobné lokalitě. Podle Hermana už padly sumy, které by hodnotu pozemků vyčíslovaly, on je ale nechce zveřejňovat, aby nemařil závěry plánovaného odborného posudku.

"Před zahájením zadávacího řízení na ocenění předmětu odkupu (tedy areálu vepřína) je nezbytné stanovit předpokládanou hodnotu této veřejné zakázky," uvedla dnes mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Za tímto účelem podle ní ministerstvo nyní provádí průzkum trhu.

Vyřešit dlouholetý problém bylo jednou z priorit bývalého ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Dokončení jednání o výkupu čeká jeho nástupce Jana Chvojku (ČSSD).

S majiteli vepřína vláda jednala od začátku roku 2015. Podle Dienstbiera byla jednání citlivá kvůli veřejnému zájmu, aby podnik na místě nebyl, ale i kvůli ekonomickým zájmům majitelů. Jan Čech, místopředseda představenstva společnosti AGPI, která vepřín provozuje, se stále přiklání spíše k variantě přesunu vepřína do jiné lokality.

Témata:  koncentrační tábor Lety Ministerstvo kultury České republiky Daniel Herman

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy