Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Není to pravda. Vnitro se ohradilo proti chybám v německému článku, podle kterého Češi panikaří

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Berlín – České ministerstvo vnitra se důrazně ohradilo proti článku německého serveru Die Welt, o kterém informovala česká média a který se věnuje návrhu, jímž chce ministerstvo vnitra povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Vnitro se však ohrazuje proti faktickým chybám v textu korespondenta Die Welt.

„Faktem je, že hysterie v Česku po útoku v Berlíně ještě zesílila. Starosta šestnáctitisícového Uherského Brodu tak na doporučení policie krátce před svátky zakázal otevřít stánky na vánočním trhu," uvedl například Die Welt.

Ministr Chovanec pak podle zprávy zjevně využívá nálady v zemi, aby z ní získal politický kapitál. Návrh by se podle autora textu mohl líbit příznivcům prezidenta Miloše Zemana, který migranty považuje za ohrožení bezpečnosti Česka. Pomoci by prý mohl i už tak vzkvétajícímu obchodu výrobců zbraní. „Pistole z Česka jsou oblíbené. I u zahraničních teroristů," uvedl pražský korespondent Die Welt.

Ministerstvo ale poukazuje, že text obsahuje nepravdy. „Není pravda, že policie doporučila starostovi Uherského Brodu zakázat otevření stánků na vánočním trhu. Není rovněž pravda, že zákonná změna týkající se držení zbraní souvisí s odporným teroristickým útokem v Berlíně,“ uvedla mluvčí rezortu Lucie Nováková.

Poukázala také na to, že práce na návrhu byla zahájena před mnoha měsíci a navazuje mimo jiné i na výstupy Auditu národní bezpečnosti. „Tyto informace si lze jednoduše ověřit, například dotazem na tiskovém oddělení Ministerstva vnitra. To však autor zmíněného článku neudělal. Ministr vnitra k tomu uvedl: 'Za poslední tři roky jsem si zvykl, že optika z Čech a z Německa bývá odlišná. A čas ukázal, že to není na škodu!'“ dodala mluvčí.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Milan Chovanec Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy