Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za několik měsíců se otevírá dálnice D8, má to ale háček

Stavba dálnice D8
Stavba dálnice D8
Foto: ceskedalnice.cz **www.ceskedalnice.cz**

Praha - Už za 8 měsíců má být otevřený poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří. Problém je v tom, že je na vozovce stále zemina, která před 3 lety zasypala velkou část úseku. Přesto ale ŘSD ujišťuje, že dálnice bude do konce roku průjezdná od Prahy až na hranice s Německem. Má to ovšem háček.

Rozestavěnou dálnici D8 před třemi lety zavalila kupa zeminy. Miliony tun hlíny, kamení a vegetace sice postupně mizí, ale i po třech letech je vozovka pod závalem.

Za pouhých osm měsíců má všechno zmizet a po více než třiceti letech od prvního kopnutí do země by dálnice měla být konečně hotova. Každý den na rozestavěném úseku pracuje až 500 lidí.

"V horizontu deseti dnů začneme odtěžovat sesuv přímo z místa, kde zasáhl těleso dálnice," uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. "Bude přistoupeno k odtěžení materiálu na hlavní trase, který odhadujeme zhruba na 100 tisíc kubíků," doplnil vedoucí dostavby dálnice František Zukerstein.

Na některých místech už stačí jen namalovat na vozovku bílé pruhy a dalo by se po ní jezdit. "Máme harmonogram nastavený tak, abychom zprovoznili celou D8 před Vánoci letošního roku," sdělil Rýdl.

Stavební firmy samy přiznávají, že dálnice v prosinci bude průjezdná, ale zdaleka nebude hotova. K tomu, aby se po ní dalo jezdit, bude potřeba povolení k předčasnému užívání. Takové povolení ale nikdo nevydá, dokud na dálnici nebudou veškeré bezpečnostní prvky.

Témata:  dálnice D8 Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) dálnice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy