Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplikace v boji proti terorismu? Expert poukázal na zásadní problém

Terorismus
Terorismus
Foto: BBC

Praha - Odborník na extremismus z brněnské Masarykovy univerzity Miroslav Mareš dnes na pražském kongresu Společně proti terorismu upozornil na některé problémy, které komplikují mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu. Spory zemí se podle něj vedou i o to, co všechno lze za terorismus považovat.

Mareš připomněl, že se až doteď na půdě OSN nepodařilo přijmout něco jako všeobecnou úmluvu o terorismu. „A mimo jiné to zkrachovalo na tom, že tam byl spor mezi některými arabskými státy proti Izraeli a jeho spojencům," uvedl. To, že globální definice terorismu chybí, je podle něj zásadní problém i s ohledem na to, že první pokusy o její vytvoření byly už ve Společnosti národů ve 30. letech 20. století.

Státy podle něj přesto mají na spolupráci v boji proti terorismu zájem. „Globalizace terorismu, tím jak se projevuje v různých státech, obdobným způsobem ohrožuje bezpečnostní zájmy různých elit ve světě. Civilní oběti jsou nepříjemné pro naprostou většinu vlád současného světa," řekl. I proto prý v řadě případů funguje výměna informací mezi tajnými službami, která je nejúčinnějším nástrojem boje proti terorismu.

Mareš také mluvil o tom, že rozsah spolupráce by měl být zvažován i s ohledem na to, zda ji nezneužívají autoritativní režimy k vlastním cílům. „V mezinárodním společenství je třeba vyvažovat hledání společného zájmu a nějakým způsobem dodržovat ideu humanismu. Boj proti terorismu by neměl poškozovat zájmy humanity v tom smyslu, že bychom spolupracovali nadmíru s režimy, které by ten pojem boje proti terorismu zneužily pro jiné cíle," dodal.

Témata:  terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy