Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se sešel s arcibiskupem Dukou u oběda, podpořili tradiční Tříkrálovou sbírku

Kardinál Dominik Duka
Kardinál Dominik Duka
Foto: Richard Horák, dominikduka.cz

Praha - V sídle arcibiskupství na pražském Hradčanském náměstí se dnes u tradičního tříkrálového oběda sešli prezident Miloš Zeman a arcibiskup Dominik Duka. Již posedmnácté pořádá v celé republice Tříkrálovou sbírku Charita ČR, a to od 1. do 15. ledna.

"Šlo o tradiční přátelské setkání u příležitosti svátku Tří králů," napsal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK.

"Oba sousedé si poslechli krátké hudební představení koledníků a svým příspěvkem podpořili sedmnáctou Tříkrálovou sbírku Charity ČR," doplnil ho mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Ze sbírky bude podle něj v pražské arcidiecézi podpořeno například vybudování nového výtahu pro Centrum pro tělesně postižené Fatima. Sbírka také pomůže rodinám s dětmi v tísni a přispěje na založení charitního komunitního centra v Kolíně. Část vybraných peněz věnuje Charita i české nemocnici v Ugandě.

Šestý leden připomíná návštěvu trojice mudrců, podle pozdější tradice králů, v Betlémě krátce po narození Ježíše Krista. V církevním kalendáři je tento den uveden jako slavnost Zjevení Páně, která připomíná i Ježíšův křest a zázrak, při němž proměnil vodu ve víno. Nápisy "K+M+B+" s letopočtem, které tradičně trojice v kostýmech králů píšou 6. ledna požehnanou křídou nad dveře domů, nepředstavuje počáteční písmena jmen tří králů. Jsou zkratkou latinského nápisu "Christus mansionem benedicat", v češtině "Kristus ať požehná tomuto domu".

Po Plzni dnes jezdí až do 18:00 Tříkrálová tramvaj. Historický vůz typu T1 z roku 1956 vozí koledníky a muzikanty po různých trasách a svézt se v ní může kdokoliv zdarma. Před polednem do ní nastoupili v rolích tří králů plzeňský biskup Tomáš Holub, primátor Martin Zrzavecký a hejtman Josef Bernard. Koledovali na radnici a krajském úřadě. Tramvaj zastavuje na všech zastávkách, lidé se v ní mohou zahřát a dát si čaj, řekla ČTK Alžběta Kalábová z Diecézní charity Plzeň, která v plzeňské diecézi organizuje Tříkrálovou sbírku.

Tradičním rozléváním bramborové polévky, kterou lidem nabízí také starosta města, začala dnes v Chebu letošní Tříkrálová sbírka. Potrvá do 15. ledna a její místní výtěžek, který tvoří dvě třetiny vybraných peněz, bude rozdělen na projekty a služby diecézní charity Plzeň, farní charity v Chebu a pro hospic svatého Jiří. ČTK to řekla Eva Kolafová, která má Tříkrálovou sbírku v Chebu na starosti.

Témata:  Miloš Zeman Dominik Duka

Aktuálně se děje

7. května 2024 19:38

Izraelci s tanky obsadili hraniční přechod v Rafáhu

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy