Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo připravilo novou koncepci rodinné politiky, porostou dávky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo práce přípravilo novou koncepci rodinné politiky. Podle by stát měl lidem zajistit podmínky, aby chtěli děti mít. Počítá se zvýšením rodičovské z 220.000 na aspoň 250.000 korun, zvednutím mateřské či zdvojnásobením přídavků na děti.

Podle autorů koncepce se rodina mění. Tvoří ji jednotlivci, bezdětné páry i dvojice manželské, nesezdané či registrované s dětmi a také samotní rodiče s potomky. Lidé stojí méně o sňatek, mívají děti později, je vysoká rozvodovost. Porodnost poklesla, společnost stárne.

Koncepce počítá s tím, že by se rodičovská měla zvýšit z nynějších 220.000 korun aspoň na 250.000 korun. Autoři připomínají, že rodičovský příspěvek nahrazuje příjem rodiči, který zůstává s malým potomkem doma. Představuje sice nejnákladnější rodinnou dávku, ale může také nejvíc chránit rodiny malých dětí před chudobou a díky zvýšení by se mohly snížit výdaje na jiné dávky, uvedlo ministerstvo. Dodalo, že díky vyšší částce by na rodičovskou chodilo i víc mužů. Náklady resort vyčíslil na tři miliardy korun.

Ženy na mateřské by podle návrhu měly dostávat 75 procent základu svého příjmu místo nynějších 70 procent.

Porodné by se mělo vyplácet podle plánu na každé dítě, ročně by to vyšlo zhruba na 1,7 miliardy navíc. Přídavky na děti by se měly zdvojnásobit. Podle věku dítěte by se místo nynějších 500, 610 a 700 korun vyplácelo 1000, 1200 a 1500 korun. Náklady by činily 11,1 miliardy. Rozšířit by se měl i okruh rodin, které by dávku dostávaly. Nyní na ni dosáhnou ty s příjmem pod 2,4násobek životního minima, podle návrhu pod 3,5násobek minima. Stálo by to přes dvě miliardy.

Místo daňové slevy na manžela či manželku by se mohla zavést nová sleva pro pečující či zvednout sleva na dítě.

Podle koncepce by se měla změnit i pravidla umělého oplodnění. Měl by se zvýšit věk pro hrazení zákroku ze zdravotního pojištění ze 38 na 43 let, víc by mělo být i proplácených pokusů. Svobodné ženy by nově nepotřebovaly k podstoupení umělého oplodnění souhlas muže, vdané by naopak musely mít souhlas manžela.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky děti rodina

Aktuálně se děje

7. května 2024 9:42

Tripartita bez odborů, které chystají protest. Fiala a Jurečka nechápou

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy