Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackerské útoky Ruska? Američané nejsou tupí, mezi kandidáty rozhodovali sami, tvrdí Zeman

Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Vzpomínková akce na 17. listopad 1989 a demonstrace proti Zemanovi před očima čtyř dalších prezidentů.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lány - Prezident Miloš Zeman připustil, že kdyby v čele Spojených států stáli Barack Obama či Hillary Clintonová, nedostal by pozvání do Bílého domu. Také odmítl tvrzení, že by americké volby ovlivnily hackerské útoky z Ruska.

Zeman uvedl, že jeho předchůdce Václav Klaus o pozvání do Bílého domu usiloval deset let. "Nepodařilo se mu to. Díky tomu, že se prezidentem stává člověk, který má podobné názory, tak jsem dostal toto pozvání," řekl.

S radostí přijal Zeman i kvíz amerického magazínu Foreign Policy, jehož podstatou bylo uhodnout, zda určité výroky patří Trumpovi, či Zemanovi. "Dokládá to podobné názory", uvedl český prezident.

S Trumpen se Zeman neshodne ve vztahu k Číně. Podle českého prezidenta je to logické, protože Spojené státy a Čína jsou velmoci, které spolu soupeří. "Česko velmocí a konkurentem těchto zemí není, takže jejím zájmem je mít s oběma dobré vztahy", řekl.

"Hackerské útoky možná přispěly k úniku mailů Hillary Clintonové, ale je obsah těchto e-mailů pravdivý, nebo ne? Tak zní základní otázka. Američané nejsou tupí, mezi kandidáty rozhodovali vlastním rozumem a nepotřebovali žádný cizí vliv," uvedl Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz. Lidé podle něj dokážou odfiltrovat pravdivé informace od nepravdivých.

Témata:  Miloš Zeman Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy