Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelé muslimy necháme pohybovat po EU a pak se divíme, zlobí se Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman se rozhovoru pro server Blesk.cz vrátil k útoku v Berlíně i terorismu obecně. Znovu také varoval před nemožností integrovat muslimy do společnosti. Pomáhat jim musíme, ale jen v jejich zemích, trvá na svém hlava státu.

Zeman připomněl, že při útoku Tunisana Anise Amriho v Berlíně zemřela i Češka. Česká oběť je česká oběť,“ uvedl. Největší nebezpečí vidí v tom, že útok opět připravil Islámský stát. V případě, kdy by šlo o čin jednotlivce, jako to bylo třeba v případě norského vraha Anderse Breivika, to podle něj tak nebezpečné není – i když je takový útok také strašný.

Přiznal také, že rodině Češky Nadi Čižmárové nekondoloval. Rád by se prý ale někdy s rodinou osobně setkal. V tuto chvíli, kdy je rána ještě čerstvá a bolest silná, by ale takovou schůzku podle svých slov vnímal jako propagaci sebe sama. „Jenom papírová kondolence je v případě tragicky skončeného života málo,“ vysvětlil, proč rodinu zatím nekontaktoval.

Zmínil, že o tom, že Evropská unie nedokáže hlídat své hranice, mluvil už na různých sumitech i setkáních OSN. „Ten Tunisan se potloukal po celé EU, měl na krku několik trestných činů, ale nikdo ho nevyhostil. Nemáme schopnost deportovat podezřelé z muslimského terorismu, necháváme je na území EU a pak se divíme,“ zlobí se Zeman.

Jedním dechem ale odmítl, že by byl xenofob. Problém, před kterým varuje, se prý týká pouze neintegrovatelnosti muslimské komunity. Vietnamci nebo Ukrajinci mu prý nevadí a o jejich integraci ani nepochybuje. I proto znovu vyzval, aby Západ muslimům pomáhal v jejich zemích, ale do Evropy by prý přicházet neměli. „Jinak spláčeme nad výdělkem, neboť jen způsobíme vznik no go areas,“ varoval Zeman.

Témata:  Miloš Zeman muslimové teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy