Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den po nečekaném narození, se gorilí mládě poprvé ukázalo veřejnosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ZOO Praha

Praha - Včera se v ZOO Praha nečekaně narodilo gorilí mládě a už dnes si ho mohli návštěvníci zahrady prohlédnout. Matce Shindě i novému potomkovi se daří dobře.

O březosti Shindy chovatelé nevěděli. Už ani nevěřili, že by mládě mohla mít. Její neplodnost byla připisována hormonálnímu antikoncepčnímu tělísku, s nímž přišla v roce 2001 z Austrálie a jehož účinky trvaly oproti předpokladům o několik let déle.

V sobotu ráno k překvapení všech začala Shinda rodit a zhruba hodinu po poledni přivedla na svět zdravé mládě.

"Ihned po porodu se o mládě začala vzorně starat - očistila je i sebe, a ačkoliv je to její první potomek, chovala se jako zkušená matka," uvedl v tiskové zprávě kurátor Vít Lukáš. Okamžitě Shinda spořádala i ovoce a vodu, které jí chovatelé nabídli.

„Při krmení se Shinda projevovala suverénně, jako by si už byla vědoma svého nového privilegia. Před rokem totiž přišla o vedoucí postavení mezi samicemi, ale s mládětem se jí postavení ve skupině pravděpodobně opět zvýší," popisuje na webu zoopraha.cz význam novorozeného mláděte vrchní chovatel David Vala.

Témata:  Zoo Praha opice

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy