Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura u vlády neuspěl s návrhem na trestání podpory propagace a ideologie hlásající nenávist

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání dle očekávání nepodpořila návrh poslanců Svobody a přímé demokracie (SPD), aby byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist.

Poslanci SPD v čele s Tomiem Okamurou reagovali předložením návrhu na případ bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky, kterého soud zatím nepravomocně zprostil obžaloby za šíření radikální islámské knihy.

"Vláda nepokládá za žádoucí, aby byla novela trestního zákoníku přijímána na základě jediného případu," stálo v předběžném stanovisku pro kabinet.

Poslanci SPD na rozdíl od nich tvrdí, že proces ukázal mezeru v zákonu. "Lze ho vyložit tak, že postihuje pouze propagaci konkrétního hnutí, které hlásá potlačování svobod, ale nikoli samu ideologii, která nenávist a likvidaci lidských práv představuje a propaguje," uvedli v důvodové zprávě. Vládní právníci ovšem upozorňují také na to, že ideologie není jako pojem nikde vymezena.

Novela by podle autorů neomezila jakoukoli lidskou víru, a to ani tu "společensky negativní". Omezuje pouze veřejné šíření a propagování takové víry, která ohrožuje svobody ostatních, napsali.

Témata:  vláda Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy