Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Zeman opět kandidovat na prezidenta? Své rozhodnutí sdělí 10. března

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman pravděpodobně oznámí své rozhodnutí, zda bude příští rok obhajovat prezidentský mandát, na tiskové konferenci 10. března.

"V tuto chvíli plánujeme zásadní tiskovou konferenci pana prezidenta na 10. března. Datum potvrdíme s dostatečným předstihem," uvedl dnes pro Parlamentní listy mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman byl do funkce zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018. Zodpovězení otázky, zda bude znovu kandidovat, dlouhodobě slibuje na letošní březen. Lidé z jeho okolí v uplynulých měsících vyjadřovali přesvědčení, že se Zeman rozhodne mandát obhájit.

V poslední době ale média poukazovala na jeho zdravotní stav. Prezident má potíže především s chůzí kvůli polyfunkční neuropatii. Problémy mu dělá hlavně chůze po schodech, při které mu musí asistovat jeho okolí, a neujde také delší vzdálenosti. Je tomu proto přizpůsobován prezidentův program třeba při krajských cestách. Zeman sám svůj zdravotní stav nedávno označil za stabilizovaný. V září oslaví své 73 narozeniny.

Kandidaturu na prezidenta dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Několik možných prezidentských kandidátů také představila iniciativa Kroměřížská výzva, která vznikla v květnu a zatím ji podepsalo přes 11.000 lidí. Iniciativa chce v prezidentské volbě podpořit uchazeče, který by hájil základní demokratické principy a hodnoty. Zatím jako možné kandidáty navrhla europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila, diplomata Petra Koláře, bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera a lékaře Hilšera. Žádný z navržených kromě Hilšera ale záměr kandidovat nepotvrdil.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy