reklama

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) musel při debatě čelit kritice za jeho počínání ve funkci ministra financí v době, kdy tehdejší vláda rozhodovala o prodeji zbývajícího podílu ve firmě. Sám Sobotka dnes nevystoupil, v loňské debatě označil za hlavní problém privatizace dění v 90. letech.

Velmi tvrdě premiéra kritizovali poslanci Úsvitu. Těm se nelíbilo, že stát prodal v době, kdy byl Sobotka ministrem financí, zbytkový podíl 46 procent v OKD za 4,1 miliardy korun. „Podle vás je v pořádku, když je naše země okradena o desítky miliard korun?" ptal se předseda klubu Úsvitu Marek Černoch.

Jana Hnyková z Úsvitu obvinila Sobotku, že se podílel na tunelu století. „Nesete za tuto situaci odpovědnost a v tuto chvíli nemáte co dělat v těchto lavicích, ale měl byste sedět na lavici obžalovaných spolu s ostatními, a já doufám, že se toho dočkám," dodala. Vyzvala k vytvoření vyšetřovací komise k privatizaci OKD.

„Co jste měl z privatizace OKD?" ptala se premiéra Olga Havlová (Úsvit). Odpověděla si, že pokud premiér ani stát z privatizace neměl nic, pak je Sobotka zřejmě nesvéprávný. Pro OKD podle ní nic pořádného neudělal, přestože je ve funkci již čtvrtým rokem.

Komunista Leo Luzar předložil usnesení, v němž navrhuje mimo jiné, aby vláda na žádost Sněmovny zmapovala finanční toky na účtech zainteresovaných osob, jejich příbuzných a spojených firem, které se podílely na privatizaci OKD.

Josef Hájek z hnutí ANO uvedl, že v OKD pracoval téměř 36 let. Řekl, že 4,1 miliardy korun je hodně peněz, ale ne za 46procentní podíl ve firmě, která vlastnila mimo jiné 44.000 bytů, pozemky, koksovny, Báňské strojírny, společnost OKD Doprava, Kovohutě Břidličná nebo například Hornický penzijní fond. Dodal však, že viníků odpovědných za osud OKD je řada.

Dnešní debata trvala dvě hodiny. Karel Fiedler (nezařazený) v jejím závěru poznamenal, že projednávaný bod se sice jmenuje informace vlády, ale vláda už hodinu a 50 minut zarytě mlčí.

Firma OKD je od loňského května v úpadku. I s dodavatelskými společnostmi má asi 11.000 zaměstnanců. Do existenčních potíží se dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé jí povolili reorganizaci, vedení OKD nyní hledá strategického partnera.