Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kocáb se pořádně pustil do Zemana. Chce republiku vrátit před rok 1989, tvrdí

Michael Kocáb
Michael Kocáb
Foto: Česká televize

Praha - Muzikant a exministr pro lidská práva Michael Kocáb se neváhal pustit do prezidenta Miloše Zemana. Tvrdí, že chce vrátit Českou republiku před rok 1989.

Zeman se podle Kocába nedokáže se svými politickými oponenty vypořádat jinak než urážkou a dehonestací. V argumentační nouzi se prý uchyluje k permanentním urážkám. "Já tento způsob neuznávám a Zemana urážet nehodlám z toho prostého důvodu, že to není člověk, který zrazuje listopadový étos. Jak se holt ukázalo, je to člověk, který i když byl v komunistické straně krátce, přijal komunistické ideje a snaží se polistopadový vývoj zvrátit a přinejmenším v oblasti zahraniční politiky nás přivést do těch vod, ze kterých jsme v roce 1989 unikli," řekl deníku Blesk.

"Copak Miloš Zeman již zapomněl, že čínská komunistická strana, která podobně, jako byla naše nebo ta sovětská, je zločineckou organizací, jež se proviňuje v historickém kontextu obrovskou genocidou vlastního obyvatelstva dosahující až nějakých čtyřicet až šedesát milionů lidí a ve velké míře pokračuje v násilí, útlaku a porušování lidských práv i nadále? My, nejen, že nejsme schopni proti tomu ani hlesnout, ale slovy Zemana se od Číny dokonce učíme, jak stabilizovat společnost, a nabízíme Českou republiku jako bezpečný přístav pro vracející se čínské lodě. Přejmenujme se tedy rovnou na Českočínskou republiku a máme vyřešený problém s názvem," pokračuje Kocáb.

Protestovat proti návštěvě čínského prezidenta na Hradčanské náměstí šel podle svých slov proto, že není ochoten se smířit s tendencí, kterou Miloš Zeman představuje a která dle mého názoru významně ohrožuje naše hospodářské, politické a i bezpečnostní jistoty. Policie ale na místě podle něj chybovala. "Máme právo shromažďovací a právo na svobodný projev a Eliška Wagnerová připomíná, že tento policejní postup musí být obhajitelný i z pohledu všech těchto kolidujících práv - podotýkám, že my jsme měli shromáždění řádně ohlášené a magistrát proti němu nic nenamítal," dodal.

Policie ale demonstrany na místo nevpustila, protože jim to podle Kocába přikázal kancléř prezidenta Vratislav Mynář. "Jednoduchá, avšak těžko dokazatelná odpověď. Samozřejmě to nikdo nikdy nepřizná, ale existuje video záznam, kde jeden z důstojníků prozrazuje, že dostali takovýto pokyn. Jsme si vědomi (spolu s Martinem Bursíkem, Kateřinou Jacques, Janem Kalvodou nebo Hanou Marvanovou – pozn. red.) toho, že nezákonnost postupu policie bude zpochybňována, proto podáváme ústavní stížnost a žalobu ke správnímu soudu, aby se tím zabývaly soudy a rozhodly, jestli policie postupovala v souladu, nebo ne," sdělil Blesku.

Vyjádřil se také k vystoupení zpěvačky Lenky Dusilové: "Zase je v tom to Zemanovo pohrdání lidmi, později ji označil dokonce za podřadnou zpěvačku. Opět neskousnutelné. Lenka vyjádřila svůj názor na své vlastní profesní platformě, při ocenění muzikantů. Kde jinde by se to mělo stát? Navíc je chráněná Ústavou ČR, má svobodu projevu a může svůj názor vyjádřit kdekoli," uvedl.

Témata:  Michael Kocáb Miloš Zeman

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy