reklama

Vítr bude v Čechách zesilovat ve druhé části noci na pátek. Na západě a severozápadě Čech budou nárazy větru i v nižších polohách dosahovat místy rychlosti až 110 kilometrů v hodině a na hřebenech hor přes 130 kilometrů v hodině.

Na ostatním území Čech a na severní Moravě bude vítr o něco slabší, místy tam dosáhne rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 110 kilometrů. V pátek v podvečer má vítr podle meteorologů slábnout.

V západní polovině Čech současně napadne do pátečního rána další sníh, a to od pěti do 15 centimetrů. Na horách se může sněhová pokrývka zvýšit o 25 centimetrů.

Předpověď na pátek (00-24):
V noci převážně zataženo, na většině území občasné sněžení. V polohách pod 400 m, na jihu přechodně pod 700 m, déšť se sněhem nebo déšť, i mrznoucí s tvorbou ledovky. K ránu od jihozápadu ubývání srážek a místy protrhávání oblačnosti. Přes den oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky. Zpočátku, zejména na Moravě, v polohách pod 400 m i déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí s tvorbou ledovky.

Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C a v Čechách během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, během dne od západu ochlazování, v 1000 m na horách kolem -4 °C, informuje chmi.cz.

V noci mírný jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, v Čechách postupně silný 8 až 12 m/s, místy zejména v západní polovině Čech s nárazy 20 až 30 m/s
(110 km/h), na hřebenech hor kolem 35 m/s (130 km/h). Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Přes den silný jihozápadní až jižní vítr 8 až 13 m/s, s nárazy 20 až 30 m/s (110 km/h), na horách kolem 35 m/s (130 km/h) se bude během dne měnit na západní. Na Moravě vítr mírný 3 až 7 m/s. Od vyšších poloh se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Večer bude vítr slábnout.

Předpověď na sobotu (00-24):
Oblačno až zataženo, sněžení nebo sněhové přeháňky, v noci a dopoledne pod 300 m i srážky smíšené nebo mrznoucí. Odpoledne postupně sněhové přeháňky jen místy, četnější na horách. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, během noci v Čechách oteplování. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s bude během odpoledne od západu slábnout. Od vyšších poloh se budou nadále tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Na východě území vítr mírný, zpočátku jihozápadní, 3 až 7 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):
Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na horách četnější. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při slabém větru, zejména na východě a severovýchodě území kolem -10°C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s bude během dne slábnout.