Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká armáda začne letos využívat využívat vysokokapacitní satelitní systém

Česká armáda na akci Bahna.
Česká armáda na akci Bahna.
Foto: Army.cz

Praha - Česká armáda začne letos využívat ke spojení vysokokapacitní satelitní systém WGS (Wideband Global SATCOM), který byl původně navržen a vyvinut pro americké ozbrojené síly.

Ministerstvo obrany na konci roku uzavřelo smlouvu s firmou, která vojákům dodá pozemní terminály potřebné pro využití systému.

Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany na dotaz ČTK sdělila, že bude užíván k zabezpečení spojení při domácích i zahraničních cvičeních, stejně jako pro potřeby zahraničních operací.

Pro armádu v současné době podle Zechmeisterové zajišťují služby v této oblasti komerční poskytovatelé. Přechod na systém, který je provozován jako síť US Air Force a který tvoří několik satelitů, má zajistit spojení i s místy, kde nejsou dostupné informační a komunikační technologie služeb pevné infrastruktury.

"Využití se předpokládá při cvičeních jak na území ČR, tak v zahraničí a pro potřeby zahraničních operací. K napojení na systém by mělo dojít v průběhu letošního roku," uvedla Zechmeisterová.

Témata:  Armáda České Republiky satelit WGS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy