Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka se začne dovážet léčebné konopí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Konopnyshop.cz

Praha - Léčebné konopí se bude od února, kdy nebude na trhu konopí z tuzemské výroby, do českých lékáren zřejmě dovážet ze zahraničí.

ČTK to napsala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Dovezené konopí ale bylo v minulosti zhruba třikrát dražší než to české.

Léčebné konopí, které na základě zakázky pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) dodala česká firma Elkoplast, je použitelné do konce ledna. Smlouva s Elkoplastem skončila loni, nový dodavatel dosud nebyl vybrán. Navíc SÚKL bude muset opakovat výběrové řízení, přihlášení uchazeči totiž nesplnili zadávací podmínky.

V době, než bude k dispozici konopí od nového pěstitele, se tak zřejmě bude konopí do lékáren dovážet ze zahraničí. Povolení k dovozu vydává inspektorát omamných a psychotropních látek, který je samostatným oddělením ministerstva zdravotnictví. "Tato praxe dovozu konopí byla v minulosti již několikrát využita a lze ji využít i nyní," uvedla Čechová.

V minulosti se léčebné konopí dováželo z Nizozemska. Jeho gram stál kolem 300 korun, což je zhruba třikrát více, než kolik v lékárnách nyní stojí konopí z tuzemské výroby. Povolení na dovoz měly v minulosti tři firmy.

Témata:  konopí léky lékárny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy