Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici zuří a odsuzují útoky na kavárny a metro. Ovčáček naopak přilil olej do ohně

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na sociálních sítích se o víkendu objevilo hned několik fotek zachycujících posprejované kavárny nebo vestibul stanice metra na Karlově náměstí. Nápisy měly jedno společné – nesly se v duchu neonacismu a byly zaměřené proti uprchlíkům a těm, kteří jim pomáhají. Politici takové vandalství odsoudili, rázná reakce přišla také z Hradu.

Na jednu z pražských kaváren někdo spreji nastříkal nápis „Smrt Hatefree" objevilo se také heslo „Uprchlíci, táhněte". „V noci ze soboty na neděli bylo poškozeno minimálně pět pražských míst ze sítě HateFree Zone – kavárna mamacoffee, obchod Správná podprsenka, tetovací salon Inkdividual, kavárna Café v lese a kavárna La Bibiche," uvedla organizace HateFree na svých stránkách.

Na kavárně @mama_coffee se objevila výhružka Smrt #hatefree. Policie incident vyšetřujehttps://t.co/gl9mIb78Br pic.twitter.com/zJF4gVC2al

— Tereza Holanova (@tereza_hol) 24. dubna 2016

 

Vandalové podle skupiny používali červenou barvu připomínající krev, kterou sprejovali nacistické symboly nebo různá hesla. „Současně byl posprejován vestibul metra Karlovo náměstí nacistickými symboly a výhrůžkami. Je velmi pravděpodobné, že nejde jen o náhodný čin vandalismu, ale o organizovaný útok na síť míst, která s námi spolupracují. Trestný čin tak může mimo jiné být násilím z nenávisti, včetně podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka," uvedli zástupci HateFree.

Skutečné nebezpečí nepochází od fiktivních uprchlíků nebo islamistů. Náckové mezitím řádí po hlavním městě #hatefree pic.twitter.com/Tma7hKFtsm

— Stijn Croes (@StijnCroes) 24. dubna 2016

 

Pro podobné činy podle skupiny není ve svobodné a demokratické společnosti místo. „Zlo plodí jen zlo. Je v zájmu nás všech se těmto extrémním projevům nenávisti postavit, odsoudit je a zasadit se o to, aby se neopakovaly. Události poslední doby současně ukazují, že se nejedná jen o výjimečné nárazové excesy. Napadení nebo snahy o diskreditaci názorových odpůrců zvyšují svou frekvenci. Přesto věříme, že se jedná o činy jednotlivců, se kterými se širší společnost neztotožňuje. Neradi bychom se proto dostali do kolotoče vzájemného obviňování, generalizace a nenávisti," dodala skupina.

SA-mani a hákenkreuz

Činy na sociálních sítích odsoudili i čeští politici. „Pražská 'kavárna' se podle pana prezidenta fašizuje, političtí odpůrci jsou u něj 'bývalí lidé', pokojně demonstrující Zemanovi kritici jsou bojůvky SA-manů.  Vandalové sprejující po zdech i po výlohách hákové kříže a nenávistné náckovské nápisy tedy zřejmě budou slušní Češi a vlastenci," uvedl na Facebooku šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Byl jsem dnes v Ploštině, kterou před 71 lety vypálili nacisté. Neonacisté dnes v Praze čmárají hákenkreuze. Je to divný svět. Nesmíme to vzdát!" napsal na Twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Za výhrůžky, útoky a hákové kříže nesou přímou odpovědnost ti, kdo vtlačují do české společnosti nenávist, strach z odlišných kultur, migrantů, Západu a civilizované západní Evropy. Zaslouží opovržení, odpor a aktivní postup právě opačným směrem. Pachatelé musí být zjištěni a postaveni před soud. Ten rozhodne," dodal poslanec Ivan Gabal (za KDU-ČSL).

„V době, kdy neznámí útočníci vyhrožují lidem smrtí a pod rouškou tmy malují po Praze hákové kříže, musí jít stranou všechny rozpory v názorech na ekonomiku a společnost a celé demokratické politické spektrum zleva doprava by mělo útok odsoudit. Relativizovat útok poukazováním na domnělé či skutečné nedostatky Agentury pro sociální začleňování, jak od rána na sociálních sítích činí Jiří Ovčáček, je nejen lidsky odporné, ale především nebezpečné. Dnes vyhrožují 'sluníčkářům', zítra to může být kdokoliv jiný. Toto chování nesmí mít v naší společnosti místo," uvedl pražský zastupitel Filip Humplík (ODS) s odkazem na mluvčího prezidenta Miloše Zemana.

Reakce přišla i z Hradu

Jiří Ovčáček se k iniciativě HateFree i útokům na sociálních sítích vyjádřil hned několikrát. „Na vládní organizaci Hate Free Culture mne zajímá jedna jediná věc. Je načase přestat tajit podrobnosti financování. Zdroje, rozpočet," napsal.

„Pokrytectví vládního mediálního projektu Hate Free Culture v praxi. Volá po toleranci a respektu, ale k ubohému transparentu o hůlce tupě mlčí. Stejně tak se HFC zahalila v mlčení v případě zneuctění státního symbolu, standarty prezidenta republiky, nebo při nedávném ničení státních vlajek," rýpnul si mluvčí Hradu.

„Kde byli pánové Kalousek, Humplík nebo Gabal, když byla zneuctěna standarta prezidenta republiky, ničeny státní vlajky nebo když kavárna útočila na handicap pana prezidenta? Nikde. Teď je ovšem očekávám na náměstí Jiřího z Poděbrad. Doporučuji jim zahalit se do tibetské vlajky. Festival pokrytectví," dodal Ovčáček.

Témata:  Jiří Ovčáček Miroslav Kalousek Praha

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy