Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čin Jana Palacha je tragickou součástí českých dějin. Sobotka uctil jeho památku

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,
Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl student historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, "který na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti,[1] po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, sám sebe 16. ledna 1969 zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze (hořící běžel přes křižovatku od kašny pod muzeem k Washingtonově ulici, kde se jej pokusil uhasit pracovník-výhybká
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes ráno před Národním muzeem v Praze uctil památku Jana Palacha, který se před 48 lety upálil na protest proti komunistické totalitě. Jeho čin předseda vlády označil za velmi silnou a velmi tragickou součást českých dějin.

"Čin, velmi statečný čin, Jana Palacha je velmi důležitou součástí naší historie a rozhodně bychom na něj neměli zapomínat. Jan Palach tehdy protestoval proti okupaci, protestoval proti nesvobodě, protestoval proti nastupující normalizaci. Měl pocit, že se lidé příliš snadno smiřují s tím, že se ustupuje od ideálů, které představovalo jaro roku 1968," uvedl Sobotka, který položil k pomníku kytici a zapálenou svíčku.

Platfoma Bez komunistů.cz pořádá dopoledne před Národním muzeem briefing k symbolickému začátku připomínky Jana Palacha. Studenti vysokých i středních škol budou během dnů, které uplynuly mezi činem Jana Palacha a jeho úmrtím, držet hladovku, tak jako před 48 lety.

Odpoledne bude slavnostně zahájena výstava v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí.

Témata:  Jan Palach Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy