reklama

Pamětní dlaždice bude v Praze na nádvoří Univerzity Karlovy odhalena v místech, kde stála rakev s ostatky Palacha v den jeho pohřbu. Na pietní akci naváže zahájení venkovní výstavy Jan Palach '69, která v horní části Václavského náměstí potrvá do 30. ledna. Akce bude doplněna o příspěvky pamětníků, umělců, osobností kulturního, společenského a politického života. Večer bude pietní akt u pamětní desky na budově Filozofické fakulty UK a panelová diskuse.

Vzpomínkou bude také pietní průvod, který organizuje spolek Milion chvilek. V podvečer projde z Václavského na Staroměstské náměstí. Večer se pak v kostele u Martina ve zdi koná hudebně-liturgický pořad Ticho za Jana Palacha pod vedením Bohdana Mikoláška.

Další vzpomínkové akce se budou ve středu konat i v jiných městech, například v Brně, Plzni, Liberci, Ústí nad Labem, Uherském Hradišti či v Králíkách na Orlickoústecku nebo v Mělníce, kde odpoledne na radnici představí publikace Spolužák Jenda a Pocta Janu Palachovi 2009-2019.

V Jihlavě zavzpomínají představitelé radnice u pomníku Evžena Plocka, který se na protest proti okupaci upálil v Jihlavě v dubnu 1969. Olomoucká radnice bude nasvětlena v barvách národní trikolory a připravena je i speciální projekce.

V zahraničí si 50. výročí oběti českého studenta dnes připomenou například česká zastoupení v Bruselu a v Lucemburku.