Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příprava na změny klimatu? Vláda schválila akční plán

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání schválila národní akční plán adaptace na změny klimatu, státní pokladnu vyjde na víc jak miliardu korun. Už zaznívá kritika. Například podle poslance a experta TOP 09 na životní prostředí Michala Kučery měl plán klást větší důraz na energetické úspory a účinnost.

"Pokračujeme tak v přípravě naší země na závažné klimatické změny," uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Strategický dokument má pomoci ČR vypořádat se například se suchem, povodněmi i ochránit lesy a vodní zdroje. Zvláštní opatření se mají týkat i budov, aby se lépe přizpůsobily klimatickým změnám.

Ministerstvo životního prostředí určilo na 50 prioritních opatření se 160 nejdůležitějšími úkoly. Aby byly úkoly splněny, bude podle plánu nutno přerozdělit peníze příslušných ministerstev, nebo je přidat ze státního rozpočtu. Na opatření s prioritou jedna, tedy ty zásadní, by mělo do roku 2020 jít až 834 milionů korun. Dalších zhruba 415 milionů by připadlo na doplňková opatření již bez nároku na státní kasu.

Na přípravě dokumentu se podle předkládací zprávy podílelo více než 140 odborníků z veřejné, soukromé i akademické sféry. Meziresortním řízením prošel loni v listopadu, na jednání vlády ho MŽP předložilo se sedmi rozpory, včetně pěti od ministerstva zemědělství.

Plán se zabývá i tím, jak například lesy připravit na změny klimatu. V opatřeních je zmíněna redukce přemnožené spárkaté zvěře, která v některých oblastech ničí dřeviny tak, že se nemohou obnovovat. Doporučuje ale i omezit v lesích smrk a motivovat vlastníky lesů k menšímu holosečnému hospodaření a obnově mokřadů a přirozených vodních toků.

Témata:  vláda Ministerstvo životního prostředí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy