Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman už není tak populární, důvěra klesla na 56 procent

Prezident Zeman
Prezident Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) byla v dubnu 2016 občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím.

V dubnu 2016 prezidentovi republiky Miloši Zemanovi důvěru vyjadřovalo 56 % občanů, v tom 16 % prezidentovi důvěřovalo „rozhodně" a 40 % „spíše". Nedůvěru prezidentovi republiky vyjádřilo 41 % respondentů, v tom 25 % „spíše" a 16 % „rozhodně". 3 % oslovených se nedokázala rozhodnout a zvolila odpověď „nevím".

V porovnání s předchozím šetřením z března 2016 poněkud poklesla důvěra k prezidentovi (o šest procentních bodů) při srovnatelném (pětibodovém) nárůstu podílu nedůvěřujících, uvedl soc.cas.cz.

Vládě v porovnání s prezidentem republiky důvěřuje pouze menšina veřejnosti ve výši necelých dvou pětin (39 %), když 4 % dotázaných vládě „rozhodně důvěřují" a 35 % jí „spíše důvěřuje". Výrazně nadpoloviční většina (57 %) občanů vládě nedůvěřuje, v tom 18 % jí „rozhodně nedůvěřuje" a 39 % „spíše nedůvěřuje". Zbývající 4 % se nedokázala vyjádřit.

Poslanecká sněmovna má důvěru 27 % občanů, více než dvě třetiny (68 %) jí nedůvěřují. Senátu vyjadřuje důvěru 29 % občanů, což je srovnatelné s Poslaneckou sněmovnou, podíl nedůvěřujících je u něj ovšem poněkud nižší, a to na úrovni o málo více než tří pětin (62 %).

U vlády, u Poslanecké sněmovny a v menší míře i u Senátu pak v dlouhodobější perspektivě vidíme podstatné zvýšení důvěry v porovnání s předchozím volebním obdobím PS ukončeným předčasnými volbami na podzim roku 2013.

Na krajské (a v případě hlavního města Prahy magistrátní) úrovni se podíly důvěry a nedůvěry zhruba vzájemně vyvažují, přičemž momentálně u krajských zastupitelstev důvěra převažuje nad nedůvěrou, když krajským zastupitelstvům 45 % dotázaných důvěřuje, zatímco podíl nedůvěry činí 38 % a zbylých 17 % se nedokáže rozhodnout.

V případě hejtmanů (a v Praze primátora) se podíl důvěry pohybuje nepatrně níže, když důvěru zde vyjádřilo 38 % dotázaných, zatímco nedůvěra dosahuje 40 % a zbývajících 22 % oslovených uvedlo odpověď „nevím".

Podstatně lépe jsou na tom obecní zastupitelstva, případně zastupitelstva městských částí a starostové, jimž důvěřuje více než třípětinová většina občanů. Konkrétně v případě obecních zastupitelstev podíl důvěry dosahoval 63 %, v tom 12 % obecním zastupitelstvům „rozhodně důvěřuje" a 51 % jim „spíše důvěřuje". Podíl nedůvěřujících u obecních zastupitelstev činí tři desetiny (31 %), přičemž „spíše" jim nedůvěřuje 22 % a „rozhodně" 9 %.

Starostové jsou na tom ještě nepatrně lépe, když důvěru jim vyjádřilo 65 % občanů, v tom 18 % „rozhodně" a 47 % „spíše", nedůvěra ke starostům pak dosáhla necelých tří desetin (29 %), když 21 % respondentů podle svých slov starostům „spíše nedůvěřuje" a 8 % jim „rozhodně nedůvěřuje".

Důvěra prezidentovi republiky narůstá se zvyšujícím se věkem a s rostoucí spokojeností s politickou situací. Častěji prezidentovi důvěřují dotázaní se středním vzděláním bez maturity, důchodci, obyvatelé menších měst a obcí s populací od dvou do pěti tisíc, lidé, kteří se politicky zařazují na levici či levý střed, voliči ČSSD nebo KSČM a ti, kdo důvěřují vládě, Poslanecké sněmovně, Senátu, krajským i obecním zastupitelstvům, starostům či hejtmanům.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman vláda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy