Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se dotkne brexit Čechů v Británii? Velvyslankyně v Praze promluvila

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Praha - Británie počítá s tím, že Čechům i dalším občanům EU žijícím ve Spojeném království co nejdříve zajistí jejich práva. Novinářům to dnes řekla britská velvyslankyně v Česku Jan Thompsonová.

Budoucí migraci do země si však Britové chtějí řídit sami. Kontrola nad tím, kdo do země přichází, byla pro Brity tak důležitá, že se kvůli ní rozhodli opustit volný trh EU a jeho výhody.

"Co se týká občanů EU a tedy samozřejmě i Čechů, kteří už žijí v Británii, chceme jim garantovat jejich práva co nejdříve," řekla Thompsonová. Garance ale podle Thompsonové musí být oboustranné, tedy i pro Brity žijící v zemích EU.

"Neznamená to, že si nevážíme přínosů migrace," podotkla Thompsonová. Británie prý bude dál otevřená lidem, kteří v ní chtějí žít a pracovat. Občané Spojeného království však dle jejích slov dali v loňském referendu o setrvání země v EU jasně najevo, že si nepřejí, aby do země dál volně přicházely statisíce lidí.

Thompsonová v dnešním vystoupení reagovala na úterní projev britské premiérky Theresy Mayové, která v něm poprvé konkrétně popsala, jaká očekávání má od takzvaného brexitu Londýn.

Mayová řekla, že Británie nechce ani částečné či přidružené členství v unii. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur a mimo jiné i kontrolovat počet lidí přicházejících z unijních zemí.

Témata:  Velká Británie Češi velvyslanectví

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy