Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvalita ovzduší je špatná, na řadě míst je vyhlášena smogová situace

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Celá ČR - Do Česka se opět vrátil inverzní charakter počasí, při němž se zhoršuje kvalita ovzduší v nížinách. V Praze byla vyhlášena smogová situace kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší. Situace je špatná ale i na Moravě a ve Slezsku.

Smogová situace pro Prahu byla vyhlášena před čtvrteční půlnocí. Situace je vyhlašována, když 12hodinový průměr koncentrace polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tento práh. "Upozorňujeme, že v blízké době je možnost vyhlášení regulace," sdělili meteorologové.

Při smogové situaci doporučuje ČHMÚ, aby lidé více využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Řidiče k tomu dnes vyzval i pražský magistrát. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. Lidé by se pak měli vyvarovat při pobytu venku větší fyzické zátěže, což platí hlavně pro nemocné, starší lidi nebo děti.

Smogovou situaci meteorologové v Královéhradeckém kraji vyhlásili ve čtvrtek odpoledne. Například na měřicí stanici v Hradci Králové u Brněnské třídy dnes ráno čtyřiadvacetihodinové hodnoty polétavého prachu téměř trojnásobně překročily limit a dosáhly 130 mikrogramu na metr krychlový.

Meteorologové vyhlásili kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu také v Ústeckém kraji smogovou situaci. Podle aktuálních hodinových dat je nejhorší situace na Ústecku a Teplicku. Vyšší koncentrace jsou i v Lomu na Mostecku. Hodinové koncentrace prachu v Ústí nad Labem dosahují 170 mikrogramů.

Meteorologové vyhlásili po Třinecku smogovou situaci na celém území Moravskoslezského kraje. Limit, který pro průměrnou denní koncentraci polétavého prachu PM10 činí 50 mikrogramů na metr krychlový, dnes ráno hodnoty ze všech 14 měřicích stanic v kraji překračovaly více než dvojnásobně. Nejhorší situace byla v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde stanice vykázala hodnotu 201 mikrogram na metr krychlový, tedy čtyřnásobek povoleného limitu.

V Olomouckém kraji se opět výrazně zhoršilo ovzduší. Nejhorší situace je nyní v olomoucké části Hejčín, kde jsou aktuální hodnoty překročeny až čtyřnásobně. V aktuálních hodnotách je kromě olomouckého Hejčína, kde byla dnes v 07:00 naměřena hodinová hodnota 213 mikrogramů, je nyní situace nejhorší v Přerově, kde se koncentrace pohybovaly na 177 mikrogramech. Naopak nejlépe se již tradičně v Olomouckém kraji lidem dýchá v Jeseníku, kde denní koncentrace dosahují hodnoty 17 mikrogramů na metr krychlový.

Ve Zlínském kraji je nejhorší situace na Vsetínsku. Ve Valašském Meziříčí byla v 5:00 podle meteorologů naměřena denní koncentrace polétavého prachu 138,6 mikrogramu na metr krychlový. Špatně se dýchá také lidem v Uherském Hradišti, kde ve stejném čase naměřili 117,5 mikrogramu, a ve Zlíně, kde bylo v 5:00 zjištěno 113,2 mikrogramu na metr krychlový.

Meteorologové v Brně vyhlásili smogovou situaci. Platí od dnešní noci do odvolání.

Témata:  počasí smog

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy