Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chce vyslat do Iráku policejní instruktory, návrh projedná vláda

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda příští týden projedná návrh ministerstva financí na vyslání pěti policejních instruktorů do Iráku, kde se budou podílet na výcviku zdejších bezpečnostních sil. Náklady na misi se odhadují na 20 milionů.

Mise by mohla začít v únoru a potrvá do konce roku 2018. Vyslání expertů je jedním z druhů pomoci, kterých chce země pomoct v boji proti tzv. Islámskému státu (IS). Aktivní pomoc přislíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předloni v New Yorku předsedovi irácké vlády Hajdaru Abádímu.

Podle předkládací zprávy ministerstva vnitra je politická a bezpečnostní situace v Iráku nadále velmi křehká a nepřehledná i přes postupující trend směrem ke stabilizaci země.

Vnitro chce poslat instruktory do metropole Bagdádu, kde se zapojí do programu, který vede italská policie. "Jejich hlavním úkolem bude poradenská činnost v oblasti bezchybného výkonu základních policejních činností a služebních zákroků podle požadavků irácké strany v souladu s evropskými standardy policejní práce," stojí v podkladech pro vládu.

Policejní mise nebude jediným angažmá Česka v Iráku. Loni v létě armáda do země poslala letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Působit by tam brzy měla také zdravotnická jednotka české armády či vojenští instruktoři.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Policie ČR Irák

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy