Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krajská ČSSD na Vysočině chce za šéfa strany Sobotku

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Větrný Jeníkov - ČSSD na Vysočině dnes na krajské konferenci ve Větrném Jeníkově schválila nominaci premiéra Bohuslava Sobotky na předsedu strany. Na prvního místopředsedu nenavrhla nikoho. Při hlasování neuspěl Milan Chovanec, jehož podporou se Sobotka netají. Ministr vnitra dnes nedostal dostatek hlasů ani na jižní Moravě.

Na pozice místopředsedů ČSSD nominovali sociální demokraté na Vysočině šéfa Sněmovny Jana Hamáčka a volebního manažera strany Jana Birkeho. Nikdo z ostatních navržených nedostal nadpoloviční počet hlasů, ani Chovanec.

"Pro nominaci premiéra Sobotky na předsedu strany i dvou místopředsedů hlasovala podstatná většina z 93 přítomných," řekl krajský předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál.

Účastníci konference hlasovali o nominaci náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové, ministryně práce Michaely Marksové a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka na místopředsedy strany, nikdo z nich však nedostal potřebný počet hlasů.

Sobotka získal na všech předchozích devíti krajských konferencích podporu k pokračování. Prvním místopředsedou by podle většiny regionů měl zůstat Chovanec. Mezi jména kandidátů na řadové místopředsedy patří Marksová, Zaorálek a Teska Arnoštová, kteří jsou nyní v nejužším vedení ČSSD. Nominace získali i Hamáček, Birke, místopředseda pro hospodaření Martin Starec, náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a poslanci Tejc a Jaroslav Foldyna. Volební sjezd ČSSD se uskuteční v březnu.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Vysočina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy