Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci útočí na Chovance: Jeho výrok o brexitu byl hloupý a naivní

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v neděli řekl, že by Česko mělo vést samostatná jednání s Londýnem o brexitu. Od některých europoslanců za to dnes sklidil kritiku. Jeho slova prý byla naivní a hloupá.

Představitelé EU dlouhodobě mluví o tom, že jednání o brexitu povedou členské státy společně. Naplno by měla začít letos na jaře, až Británie oficiálně zahájí proces vystoupení z EU. Model uspořádání vztahů s Brity budou hledat šéfové vlád a prezidenti zemí sedmadvacítky s britskou premiérkou Theresou Mayovou na společném summitu.

Chovanec v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že Česko by na EU nemělo čekat, mimo jiné proto, že v Británii žije a pracuje mnoho Čechů, kteří potřebují vědět, jakými pravidly se bude řídit jejich pobyt ve Spojeném království.

"Dělá přesně to, před čím jednotlivé členské státy varují, tedy štěpení Evropské unie ještě před jednáním," komentoval Chovancův nápad Pavel Telička (ANO). "Není nic kontraproduktivnějšího z hlediska celkové atmosféry v Evropské unii i z hlediska postavení České republiky v těchto jednáních a možnosti prosazovat svá témata do těchto jednání než takovýhle, s prominutím, hloupý komentář," uvedl Telička.

Europoslanec Petr Ježek (ANO) dodal, že Chovancova představa je naivní. Pokud by členské státy jednaly s Londýnem jednotlivě, česká pozice by dle Ježka byla slabší než ve společnosti ostatních unijních států. "I kdybychom si představili, že takhle by to mohlo fungovat, tak co by si asi vyjednalo Německo, Francie, Nizozemsko nebo Belgie? Bylo by to, co bychom si vyjednali, skutečně lepší? O tom opravdu pochybuji," poznamenal.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce o českém postoji k vystoupení Londýna z osmadvacítky hovořit příští měsíc s předsedy všech stran, které mají zastoupení ve Sněmovně.

Témata:  Milan Chovanec Pavel Tělička Brexit europoslanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy