Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal novelu vinařského zákona. Má omezit falšování vína

Znojemské vinobraní /2013/
Znojemské vinobraní /2013/
Foto: Jary Novak

Praha - Kontroverzní novela zákona, která má především pomoci omezit falšování vína a potírat černý trh s vínem, vstupuje v platnost. Normu dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Sudové víno nebude podle novely možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Vinotéky, které prodávají víno jako sudové a které nebudou příjemcem nebaleného vína či výrobcem, budou muset používat znovu nenaplnitelné nádoby s jednorázovým uzávěrem, třeba láhve nebo bag-in-boxy. Zakazuje se i prodej z automatů.

Novela rovněž přikazuje použití trikolóry na láhvi, a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením a vyrobeného z hroznů sklizených v Česku.

Novela vinařského zákona také zvyšuje pokuty až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Určuje také to, že dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, poté nechat víno deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno.

Podle Vinařské asociace ČR kvůli novele zdraží víno, kdežto podle Svazu vinařů ČR změny negativně zasáhnou jen nepoctivé výrobce a prodejce.

V Česku se v posledních letech vyrobilo každoročně v průměru kolem 645.000 hektolitrů vína. Podle studie, kterou si nechal vypracovat Svaz vinařů ČR, skončí každoročně 100 milionů litrů vína nezdaněno, stát tak přichází ročně zhruba o 2,5 miliardy korun.

Témata:  víno zákony Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy