Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novela o pravomocích ombudsmana byla stažena, Chvojka už chystá alternativu

Jan Chvojka
Jan Chvojka
Foto: Facebook

Praha - Vláda na svém dnešním zasedání stáhla návrh na rozšíření pravomocí ombudsmana o možnost podávat antidiskriminační žaloby a podněty Ústavnímu soudu na rušení zákonů nebo jejich částí. Norma budila mezi poslanci spory od počátku. Vystupovali proti ní i zákonodárci z vládních ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) připraví samostatnou novelu, která bude řešit jen monitorování situace zdravotně postižených. "Předložíme ji ve zrychleném režimu a požádáme kluby, zda by to nepodpořily," řekl dnes o chystané předloze novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Stažení původního návrhu, který připravil bývalý šéf vládní legislativy Jiří Dienstbier (ČSSD), dnes podpořili jednomyslně všichni ministři.

Chvojka řekl, že novela ležela ve Sněmovně už dva roky a některé její klíčové pasáže neměly šanci projít. Naopak některé "nesmyslné" pozměňovací návrhy podle něj naději na schválení měly. "V politice musíte být realista. Pokud vám zástupci všech poslaneckých klubů včetně koaličních řeknou, že ten návrh nepodpoří, tak nemůžete jít hlavou proti zdi," řekl Chvojka.

Ve hře byla navíc úprava Radky Maxové (ANO), jež by dolní komoře dala právo veřejného ochránce práv v některých případech odvolat. Sobotka uvedl, že přijetím některých pozměňovacích návrhů by postavení ombudsmana mohlo být oslabeno. Chvojka naznačil, že některé poslance mohlo k obavám z rozšíření pravomocí ombudsmana vést i to, že v současnosti úřad zastává Anna Šabatová.

Témata:  vláda ombudsman Jan Chvojka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy