Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Index korupce: Česko se propadlo o deset míst

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn/Praha - Organizace Transparency International (TI) vydala novou zprávu, která hodnotí korupci v 176 zemích a územích světa. Česko si pohoršilo o deset míst a je na 47. příčce spolu s Kyprem a Maltou.

O první příčku se dělí Dánsko a Nový Zéland, za nimi skončily další dvě severské země Finsko a Švédsko. První pětici uzavírá Švýcarsko. Na opačné straně žebříčku naopak skončily Somálsko, Jižní Súdán a Severní Korea. Nejvíce si loni oproti roku 2015 pohoršil Katar, který přišel o deset bodů, naopak mezi pozitivní skokany roku patří Surinam, Bělorusko a Východní Timor.

V hodnocení za rok 2015 Česko obsadilo s 56 body 37. pozici. V dnes zveřejněném indexu za loňský rok ztratilo oproti předchozí zprávě sice jen jeden bod, to ale znamenalo propad o deset míst.

Ve srovnání s členskými zeměmi EU si Česko mírně polepšilo: Z 22. místa se posunulo na sdílené 19. místo. Lépe je na tom s 62 body například Polsko (13.), naopak Slovensko v indexu skončilo s 51 body až na 22. místě.

Nejhorší situace v EU panuje v oblasti korupce v Bulharsku (41 bodů), těsně před ním se umístilo Řecko (44 bodů) a Itálie (47 bodů). Průměrné evropské skóre je 65 bodů ze sta, Česko se tak s 55 body řadí k podprůměru.

Témata:  korupce Česká republika Transparency International

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy