reklama

Sobotka ke svému rozhodnutí uvedl, že „Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti". 

Sám Srp se brání tím, že premiér vychází z neexistujících podkladů, podle prezidentova mluvčího jde za hlasem mediálního mainstreamu. „K. Srp jednoznačně prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. B. Sobotka odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu,“ kritizoval Sobotku Ovčáček na sociálních sítích.

„1986: K. Srp uvězněn komunistickým režimem. 1988: K. Srp na snídani s F. Mitterrandem. 2017: B. Sobotka šlape po jméně K. Srpa,“ připomněl hradní mluvčí, který celou věc označil za „chucpe“.

Na stránkách Hradu se později objevilo vyjádření Miloše Zemana. Podle něj se prezident seznámil s dopisem Sobotky, v němž mu sděluje, že odmítl kontrasignovat jmenování Karla Srpa členem Etické komise ČR. „Prezident republiky konstatuje, že Karel Srp byl v letech 1986 až 1988 vězněn komunistickým režimem. Karel Srp byl předsedou Jazzové sekce, která byla střediskem alternativní kultury. Jazzová sekce byla komunistickým režimem čtyřikrát zakázána. Karel Srp byl účastníkem snídaně disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem v roce 1988. Městský soud v Praze v roce 2000 pravomocně rozhodl, že Karel Srp byl v evidenci StB veden neoprávněně,“ píše se v oficiálním prohlášení.

„Z uvedených důvodů považuje prezident republiky odmítnutí kontrasignace předsedou vlády za ubohé,“ dodává Hrad.

Ovčáček pokračoval v útocích na Sobotku celý den. „Bohuslav Sobotka dnes opět potvrdil, že je premiérem Pražské kavárny,“ uvedl na sociálních sítích. „Kdo dnes podpořil premiéra Pražské kavárny B. Sobotku? M. Kalousek, D. Herman a P. Bělobrádek,“ dodal.

„Rozhodnutí pana premiéra podporuji a tleskám mu. Na druhou stranu přiznejme, že pan prezident Zeman se může oprávněně cítit zrazen. On premiérovi Andreje Babiše do vlády jmenoval, přestože důvody pro odmítnutí byly stejné a důsledky jmenování mnohem horší,“ zastal se Sobotky Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je to prima pocit, když opoziční politik může zatleskat předsedovi vlády. Kéž by to šlo častěji..“ dodal na Twitteru.

„Poděkoval jsem oceněným Etickou komisí za jejich postoje v době komunismu. Poděkoval jsem i p. premiérovi za jeho postoj vůči Etické komisi,“ reagoval na spor ministr kultury Daniel Herman.