Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na návštěvu do Česka přijede saský předseda vlády

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Předseda vlády německého spolkového státu Sasko Stanislaw Tillich přijede v únoru na dvoudenní návštěvu do Česka. V plánu je i setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Jednat by se mělo o možnosti uspořádat v květnu výjezdní zasedání saské vlády v Praze a o spolupráci při modernizaci dopravní infrastruktury, v energetice či policejní spolupráci.

Tillich se během návštěvy setká také se zástupci Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který loni v konsorciu s firmou PPF Investmens koupil od švédské společnosti Vattenfall hnědouhelné lomy a elektrárny v Lužici.

S 8000 zaměstnanci se tak stal druhým největším uhelným těžařem v Německu. Před nákupem aktiv od Vattenfallu, která leží na území Saska a Braniborska, EPH vlastnil provozovatele hnědouhelné elektrárny Buschhaus a povrchového dolu Schöningen Dolním Sasku.

Dopravní infrastruktura patří mezi tradiční témata v česko-saských vztazích. Tillich se loni v prosinci zúčastnil slavnostního otevření posledního úseku dálnice D8, která spojuje Prahu a Drážďany. Obě země také mají zájem na vybudování vysokorychlostní železnice, která by spojila obě metropole a procházela tunelem pod Krušnými horami.

Témata:  Česká republika Bohuslav Sobotka Stanislaw Tillich

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy