Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí komplikuje dopravu. Kvůli sněhu mají problémy kamiony, místy se tvoří jazyky

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Jihlava - Na Vysočině dnes sněží a kvůli nárazovému větru se na silnicích tvoří sněhové jazyky. V kopcích nemohou vyjet kamiony. Potíže jsou hlášeny i z dalších krajů, především z Karlovarského a Středočeského.

Podle meteorologů musejí řidiči se sněžením a sněhovými jazyky na Vysočině počítat celý den. Podle výstrahy meteorologů může v tomto kraji připadnout do středečního rána až 15 centimetrů sněhu.  "Problémy jsou všude. Lidé volají z celého kraje, že tam uvízl kamion," uvedl dispečer krajské správy a údržby. Kamiony nemohou vyjet kupříkladu v některých úsecích hlavního tahu číslo 38 mezi Želetavou, Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, a také u Humpolce. Podle jednoho z řidičů byla kolem 09:00 několik kilometrů dlouhá kolona nákladních aut u Štoků.

V noci na dnešek měli silničáři v terénu přes 100 sypačů, jezdí také traktory s radlicemi. "Netvoří se ledovka, jak byla předpověď, protože je minus osm stupňů, ale chumelí a fouká nárazový vítr," uvedl ráno dispečer krajské správy. Kdo dnes nemusí vyjíždět, měl by podle něj raději zůstat doma.

Dopoledne zkomplikovala provoz na dálnici D6 na 134. kilometru u Karlových Varů nehoda dvou kamionů, po níž musela být silnice směrem na Cheb uzavřena. Jeden nákladní vůz blokoval dálnici napříč, druhý zůstal podle policie mimo vozovku. Silničáři odhadli, že uzavírka potrvá zhruba dvě hodiny.

Rozbředlý sníh po chemickém ošetření leží na Pražském okruhu, dálnici D5 a D8. Silničáři hlásí uvízlé kamiony, dálnice D4 je kvůli nehodě nákladního auta na 17,5 kilometru ve směru na Prahu uzavřena. Nákladní auto havarovalo na D4 chvíli před šestou hodinou ráno. "Při nehodě se nikdo nezranil," řekla ČTK mluvčí středočeské policie Lucie Nováková. Podle ní auta sjíždějí na exitu 18 na Mníšek pod Brdy a na dálnici se vrací druhým, nájezdovým ramenem.

Železniční dopravu pak komplikovaly zaváté výhybky ve stanici Nymburk-město. Některé dálkové vlaky podle webu Českých drah jezdily odklonem přes Lysou nad Labem, vlaky regionální dopravy nabíraly zpoždění. Kolem půl deváté se problémy podařilo odstranit. Porucha zabezpečovacího zařízení komplikuje provoz vlaků mezi Prahou a Kolínem, vlaky nabírají zhruba půlhodinová zpoždění.

Na několika místech v kraji se podle informací silničářů tvoří sněhové jazyky, například na silnicích první třídy číslo 16, 32 a 38 na Mladoboleslavsku a Nymbursku či na silnicích 9 a 16 na Mělnicku. Podle webu dopravních informací uvízl na několika místech v kraji kamion, který brání provozu, třeba ve Štěchovicích u Prahy nebo u Mirošovic na Benešovsku.

Témata:  doprava Vysočina zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy