Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí si chválí nový zákon. Z Česka prý zmizela většina nelegálního hazardu

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Nový zákon o hazardu vstoupil v účinnost letos 1. ledna. Od té doby se podle ministerstva financí (MF) z českého trhu stáhlo 44 zahraničních loterních firem s webovými stránkami v češtině. Představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu.

"Před prvním lednem jsme identifikovali 55 nelegálních internetových stránek s hazardními hrami, které cílí na české hráče. Dvacet z nich k začátku roku znemožnilo účast českým hráčům," uvedl náměstek MF Ondřej  Závodský.

Zbylým 35 společnostem, které k začátku roku neznemožnily českým hráčům sázení, MF podle Závodského odeslalo dopis. "V něm jsme jim vysvětlili, že provozují hazardní hru v rozporu se zákonem a vyzvali je k ukončení provozu," doplnil náměstek.

Z trhu se poté stáhlo dalších 19 firem, pět dalších zareagovalo neúplně. "Například tvrdí, že jim stránky nejdou technicky zablokovat, některé nepřestaly registrovat nové hráče. Ale věřím, že tento stav napraví co nejdříve. Poté, co jsme minulý týden zahájili správní řízení s firmou EU Lotto, se jen do konce týdne stáhlo z trhu šest provozovatelů," dodal Závodský.

Zbylých 11 firem, které dosud na výzvu MF nereagovaly, podle něj představuje menšinový, zhruba desetiprocentní podíl. Hrozí jim správní řízení a v krajním případě blokace webových stránek a plateb.

Na trh mohou podle nového zákona o hazardu vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firma, která si chce požádat o licenci, musí však nejprve zastavit provoz, poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona a teprve pak požádat ministerstvo financí o licenci. Klienti se následně musí fyzicky zaregistrovat na pobočkách CzechPointu.

Ministerstvo již udělilo první licenci firmě PokerStars, přes dalších 20 žádostí podle náměstka vyřizuje.

Témata:  hazard Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy