Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump poškozuje naše vztahy a podporuje IS, zlobil se irácký politik v Praze

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Praha - Irák nesouhlasí s imigračním dekretem amerického prezidenta Donalda Trumpa, řekl dnes v české Sněmovně místopředseda iráckého parlamentu Humám Hamúdí. Opatření prý poškodí vztahy Iráku s USA a podpoří Islámský stát (IS).

"Naše země je v čele boje proti IS, proti terorismu a bojuje za celý svět. Jestli tohle má být odměna, tak to je nepřijatelné," řekl Hamúdí. "Toto rozhodnutí bude spíš nahrávat IS nebo režimům, které terorismus podporují," uvedl. Irácký parlament už v pondělí přijal rezoluci, v níž vyzývá vládu, aby přijala odvetné opatření vůči USA.

Hamúdí přijel do Prahy jednat o možnosti prohloubení spolupráce mezi Českem a Irákem. Po setkání s místopředsedou Sněmovny Janem Bartoškem ocenil pomoc českých lékařů i podporu české vlády při obnově Iráku. Zároveň vyzval české společnosti, aby intenzivněji investovaly v Iráku.

Trump na 120 dní pozastavil program přijímání uprchlíků. Do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie a na 90 dnů zakázal vstup občanům dalších zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu, tedy Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Irák Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy