Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Zeman znovu kandidovat na prezidenta? Poradit mu má "hradní sedmička"

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nejbližší spolupracovníci dnes prezidentu Miloši Zemanovi řeknou, zda by podle nich měl kandidovat v příštích volbách. Schůzky se krom hlavy státu zúčastní sedm lidí. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček je nazval "hradní sedmičkou". Jména jsou známa ale jen čtyři.

Schůzky se zúčastní kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček nebo ředitel analytického odboru Radek Augustin.

"Prezident se setká na Hradě se svými nejbližšími spolupracovníky, aby se zeptal na jejich názor, zda má, nebo nemá kandidovat v přímé volbě prezidenta republiky v roce 2018," řekl Ovčáček. Kromě zmíněné čtveřice se schůzky zúčastní i další lidé, jejichž jména mluvčí neuvedl. Ovčáček již dříve řekl, že on sám se schůzky také zúčastní.

Konečné rozhodnutí o tom, zda Zeman bude obhajovat svůj post, podle jeho mluvčího zatím nepadlo, i když v médiích již se objevují informace o tom, že současný prezident do voleb půjde.

Ovčáček zopakoval, že hlava státu oznámí svůj verdikt na tiskové konferenci 10. března. O den dříve v podvečer se Zeman na Hradě zúčastní setkání se svými podporovateli a sympatizanty.

Překážkou pro obhajobu mandátu by podle médií mohl být především jeho zdravotní stav. Prezident má potíže především s chůzí kvůli polyfunkční neuropatii. Zeman sám svůj zdravotní stav nedávno označil za stabilizovaný. V září oslaví své 73. narozeniny.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy