Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podívejte se na nejasnosti kolem Babišova majetku. Takhle to dál nejde, vyzvala ODS vládu

Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Petr Fiala na 26. kongresu ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ODS dnes vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby řešil nejasnosti kolem majetku vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle předsedy ODS Petra Fialy nemůže být ministrem financí člověk, o jehož příjmech jsou pochybnosti. Nejasnosti kolem Babišova majetku se vynořily v souvislosti s tím, že v roce 2013 nakoupil dluhopisy svého holdingu Agrofert za 1,5 miliardy Kč. Vicepremiér už dříve uvedl, že na nákup těchto dluhopisů využil své předchozí příjmy.

"Ministr financí nám tady nabízí různá vysvětlení, do kterých se spíše zamotává, přichází s novými verzemi toho příběhu. Ale pan premiér, který se v každém svém vystoupení ohání tím, jak má být politika transparentní, mlčí a neudělá nic," řekl Fiala. Podle něj to je neudržitelný stav a pro zachování důvěry občanů v politiku je nutné, aby se situace vyjasnila.

"Pane premiére Sobotko je na Vás, aby jste požadoval po ministru financí vysvětlení, aby jste požadoval objasnění. A aby jste v zájmu občanů této země, v zájmu politické kultury, v zájmu demokracie trval na tom, že tyto věci musejí být ze strany ministra financí vysvětleny. Jedině tak si zachováte autoritu předsedy vlády," řekl Fiala. Vyzval také média, aby se záležitostí intenzivněji zabývala.

S pochybami o Babišovu majetku přišel jako první server Echo24. Podle něj Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy Agrofertu za 1,482 miliardy Kč. Vicepremiér pro Deník uvedl, že jeho čisté příjmy do roku 2015 činily 1,526 miliardy Kč, Echo24 ale na základě majetkových přiznání podávaných do Sněmovny dospělo k závěru, že do roku 2013 Babiš vydělal 1,11 miliardy Kč, což by na nákup dluhopisů nestačilo. Babiš poté oznámil, že kromě dříve uvedených příjmů, které podléhaly zdanění, měl i nedaněné příjmy 650 milionů Kč z prodeje firem, akcií a dřívějšího podnikání, takže prostředky na nákup dluhopisů měl.

Babiš kvůli nákupu dluhopisů čelí i trestnímu oznámení. Považuje ho ale za účelový krok a veškerou kritiku odmítá, je podle něj součástí politického boje.

Témata:  Petr Fiala Bohuslav Sobotka Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy