Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejpopulárnějším politikem zůstává Babiš, Sobotka je třetí

OVM: Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
OVM: Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Lednový průzkum STEM ukazuje u většiny členů české vlády zvýšení podílu pozitivních názorů v porovnání s předchozím průzkumem v říjnu 2016. Nejvýrazněji příznivé hodnocení posílilo u M. Stropnického, K. Šlechtové, M. Chovance a M. Marksové. Beze změn zůstalo hodnocení předsedů vládních koaličních stran.

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš je stále i přes mírné oslabení pozitivních názorů v posledních měsících nejpopulárnější osobností české politické scény. Na druhém místě je ministr obrany Martin Stropnický, který díky zlepšení hodnocení získal odstup od třetího v pořadí, premiéra Bohuslava Sobotky, uvedl stem.cz.

Postavení politických osobností na dalších místech pomyslného žebříčku je velmi vyrovnané, veřejnost hodnotí stejně ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou a ministryni práce Michaelu Marksovou. Za touto trojicí mají jen těsný odstup ministr vnitra Milan Chovanec a opoziční politik Tomio Okamura.

Celkově je možné říci, že podle výsledků lednového průzkumu hodnotí česká veřejnost členy vlády Bohuslava Sobotky lépe než v říjnu, kdy bezprostředně po krajských volbách byla veřejnost k členům vlády poněkud kritičtější.

V porovnání s říjnem je tedy vyšší podíl příznivých hodnocení u M. Stropnického, K. Šlechtové, M. Marksové, M. Chovance (v jeho případě je však podíl pozitivních názorů stále výrazně nižší než před rokem), R. Pelikána, K. Valachové, R. Brabce a J. Mládka.

Podobné jako v říjnu zůstalo hodnocení A. Babiše, B. Sobotky a P. Bělobrádka, tedy předsedů koaličních stran. V případě premiéra B. Sobotky tedy i lednové šetření potvrdilo pokles popularity zjištěný v říjnu po krajských volbách. Dále je od října beze změn názor na D. Ťoka, M. Jurečku a D. Hermana.

Nové členy vlády, ministra zdravotnictví M. Ludvíka a ministra pro lidská práva J. Chvojku, nezná třípětinová většina veřejnosti. Tento fakt není překvapením, podobný podíl občanů neznal v době nástupu do funkce např. R. Pelikána nebo K. Šlechtovou (nyní je nezná pouze zhruba třetina dotázaných).

Jediným politikem, jehož hodnocení se poněkud zhoršilo od října 2016, je předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předsedové ostatních opozičních stran jsou hodnoceni stabilně, bez významných změn tedy zůstal podíl pozitivních názorů na T. Okamuru (SPD), P. Gazdíka (STAN), P. Fialu (ODS), M. Kalouska (TOP 09) a M. Lidinského (Úsvit). Z předsedů opozičních stran je veřejností nejméně kontroverzně vnímán předseda hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík, nezná jej 30 %, pozitivně hodnotí 33 % a negativně 37 %.

Místopředsedové TOP 09 a ODS M. Ženíšek a A. Udženija jsou stále málo známými osobnostmi, více než polovina dotázaných je nezná. Po delší době STEM zařadil do průzkumu předsedu poslaneckého klubu ODS Z. Stanjuru, aktuálně ho neznají dvě pětiny populace, 15 % jej hodnotí příznivě (stejně jako v lednu 2014).

Témata:  průzkumy Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy