Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diabetik zemřel kvůli chybě lékaře. Selhání bylo zamaskováno zfalšováním dokumentace

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Nymburk - V kauze diabetika, který v nymburské nemocnici zemřel, protože přehlédnutím lékaře zůstal týden bez inzulinu, dnes u soudu vypovídaly zdravotní sestry. Řekly, že u policejního výslechu lhaly na příkaz primáře. Soudní líčení bude pokračovat v březnu.

Tři lékaři svá pochybení uznali již v úterý. Hrozí jim rok až šest let vězení.

Ošetřující lékař Michal Križanovič v lékařské zprávě přehlédl, že pacient je diabetik. Pacient byl po šesti dnech propuštěn a mohl se vrátit do domova s pečovatelskou službou. Následně byl v kritickém stavu převezen zpět do nymburské nemocnice, kde zemřel. Lékaři falšovali po mužově smrti dokumentaci, aby zamaskovali selhání.

S Križanovičem, který je obžalovaný z usmrcení z nedbalosti, je obžalovaný ze stejného skutku také Václav Hulínský, primář interny. Hulínský je s další lékařkou, Tamarou Malcevovou, obžalovaný i z padělání a vystavení nepravdivých dokumentů.

"Primář mi řekl, co mám na policii vypovídat," řekla u soudu jedna ze sester. S tím souhlasily i další její svědčící kolegyně. "Později jsme se spolu bavily a několik z nás se domluvilo, že změníme výpověď, protože jsme neřekly pravdu," dodala sestra.

Zdravotní sestry dále vypověděly, že lékaře v pátek 6. května upozorňovaly, že pacient není ve stavu vhodném k propuštění. "Pan doktor Križanovič ale řekl, že pacient má být propuštěn a tedy propuštěn bude," uvedla sestra. Podle její výpovědi se doktor Križanovič nad střední zdravotnický personál občas povyšoval. "Doktor jsem já, ne vy. Až budete lékař, tak mi něco říkejte,“ citovala jej jedna z vypovídajících.

Vyslýchána byla také lékařka, která sloužila v době, kdy pacienta v kritickém stavu přivezla záchranná služba v pátek večer zpět do nemocnice. Soudní znalec ji podle posudku vytkl, že se o pacienta postarala nedostatečně. "Měla jste ho umístit na jednotku intenzivní péče, a ne na běžné oddělení interny," řekl znalec. Lékařka uvedla, že pacienta viděla naposled večer a pak ho již až do konce služby nezkontrolovala. Podle znalce mohla mít nedostatečná péče o pacienta vliv na jeho úmrtí.

Témata:  lékaři soudy cukrovka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy