Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rittig vyhrál omluvu za článek o kmotrech

Ivo Rittig
Ivo Rittig
Foto: Twitter

Praha - Městský soud v Praze dnes pravomocně rozhodl, že se vydavatel týdeníku Respekt musí omluvit Ivu Rittigovi za článek o kmotrech, protože se mu nepodařilo prokázat pravdivost zveřejněných tvrzení. Lobbista ale neuspěl s žádostí o omluvu také formou osobního dopisu a o finanční zadostiučinění ve výši 100 tisíc korun.

Podnikateli vadil text "Kde zůstali kmotři", který v roce 2013 sepsali novináři Jaroslav Spurný a Ondřej Kundra.

V článku mimo jiné uvedli, že "známý pražský podnikatel měl dlouhodobě informátory, kteří jej měli varovat, jestli se ho někdo z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu nechystá zatknout" a že "jakmile se zpravodajové ozvali s podezřením, že tentokrát to přijde, okamžitě se vydával na ruzyňské letiště, kde už čekal připravený tryskáč".

Rittig označil tato tvrzení za nepravdivá a dehonestující.

Obvodní soud loni původně konstatoval, že napadená tvrzení sice zůstala sporná, ale že tak jako tak nezasáhla dostatečně intenzivně do Rittigových osobnostních práv. Odvolací senát však tento rozsudek označil za "nepovedený" a uložil Respektu, aby pravdivost svých tvrzení prokázal. Týdeník žádné důkazy nesehnal, a proto spor prohrál.

Témata:  Ivo Rittig novináři soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy