Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se 9. března sejde se svými příznivci a řekne jim, jestli bude znovu kandidovat

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – To, zda bude nebo nebude kandidovat, oznámí Miloš Zeman už 9. března večer na setkání se svými příznivci ke čtvrtému výročí inaugurace. Prezident to dnes řekl České televizi.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v úterý zopakoval, že Zeman své rozhodnutí zveřejní na tiskové konferenci 10. března. „Devátého března se na Pražském hradě jako každý rok sejde zhruba 900 mých příznivců. A myslím si, že právě oni si zaslouží, aby jako první slyšeli moje rozhodnutí," řekl dnes Zeman ČT.

O případné další kandidatuře s v úterý Zeman radil se svými nejbližšími spolupracovníky. Schůzky v Zemanově pracovně se zúčastnil kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček nebo ředitel analytického odboru Radek Augustin. Žádný ze sedmi účastníků se k výsledků schůzky nechtěl vyjadřovat.

Média spekulují, že překážkou pro obhajobu mandátu by mohl být především jeho zdravotní stav. Prezident má potíže s chůzí kvůli polyfunkční neuropatii. Problémy mu dělá hlavně chůze po schodech, při které mu musí asistovat jeho okolí, a neujde také delší vzdálenosti. Zeman sám svůj zdravotní stav nedávno označil za stabilizovaný. V září oslaví své 73. narozeniny.

Zeman byl do funkce zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018. O jeho případných soupeřích zatím není jasno. Kandidaturu na prezidenta dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy