reklama

STAN v úterý oznámil, že chce pokračovat ve vyjednávání s lidovci a spolu s SNK ED a regionálními stranami s nimi jít do voleb. Preferoval by vytvoření nového subjektu.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek však považuje za technicky jednodušší pozvat Starosty na kandidátky lidovců.

"Krajský výbor se usnesl na podpoře spolupráce s hnutím STAN a dalšími. Neschvaluje ale založení speciální volební strany," řekl ČTK předseda zlínských lidovců Jiří Stodůlka. Kandidátku v tradiční baště KDU-ČSL by podle něj měl vést lidovec. Zástupci STAN a dalších by měli dostat nabídku míst na kandidátce.

Stejně to vidí v Libereckém kraji. "Jsme toho názoru, že bychom se ztratili za tím názvem," řekl krajský předseda Václav Nosek. Obává se toho, že by strana mohla přijít o tradiční voliče, protože by nebylo dost času novou stranu zviditelnit. Toho se obává i šéf moravskoslezských lidovců Jiří Carbol. "Já bych nechtěl, aby se značka KDU-ČSL v těch volbách vůbec neobjevila, prosazuji to, abychom tam tu značku měli," řekl.

Šéf lidovců v Pardubickém kraji Roman Línek považuje možnou spolupráci za novou přidanou hodnotu v politice. Spojenectví podporuje i předsedkyně karlovarské KDU-ČSL Oľga Haláková, spíš pozitivně se podle náměstka hejtmana a krajského předsedy KDU-ČSL Vladimíra Dernera k myšlence staví i v Královéhradeckém kraji.

Vznik nového subjektu nedoporučuje krajský výbor lidovců na Vysočině, organizace ale bude respektovat rozhodnutí sobotního jednání v Brně. Stanovisko okresního výboru v Jihlavě bylo podle krajského předsedy Jaromíra Kaliny razantnější. "Tam říkáme rozhodně, že ne," řekl.