Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Integrační strana nebude? KDU-ČSL chce vytvořit se starosty dvojkoalici

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Členové KDU-ČSL se na dnešní celostátní konferenci shodli, že s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) vytvoří pro letošní sněmovní volby přímou dvojkoalici. Návrh ještě projedná zřejmě příští týden celostátní výbor hnutí.

Dvojkoalice by potřebovala pro vstup do Sněmovny překročit hranici deset procent hlasů. "Delegáti celostátní konference pověřili předsednictvo, abychom vyjednávali o spolupráci do poslaneckých voleb v roce 2017 s hnutím Starostové a nezávislí ve formě přímé volební koalice," oznámil šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Doplnil, že výsledek jednání už sdělil předsedovi STAN Petru Gazdíkovi. "Seznámíme je s detaily s tím, že se budeme bavit, jestli tato přímá otevřená koalice je něco, o čem by s námi Starostové a nezávislí chtěli vyjednávat," doplnil.

"V žádném případě to nezamítáme hned na začátku. Začneme jednat o tom, jestli je to přijatelné i pro Starosty a nezávislé," řekl první místopředseda STAN Vít Rakušan v České televizi. 

Debata byla podle Bělobrádka otevřená a zazněly nejrůznější názory na spolupráci. Lidovci před dnešním jednáním zmiňovali i možnost vzniku společné integrační strany pro volby do Sněmovny, kterou už dříve schválil výbor STAN, nebo pozvání zástupců STAN na lidovecké kandidátky. Šéf STAN Gazdík dorazil na dnešní jednání lidovců a s novináři hovořil o vytvoření integrační strany i koalice. Vyloučil ale to, že by byli zástupci STAN na kandidátce jiné strany.

Témata:  KDU-ČSL Starostové a nezávislí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy