Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišův pindík, holý zadek. Tady padala hodně neobvyklá slova

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí jde do pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Média se tento týden zaměřila především na vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jeho majetek, střet zájmů i výroky, které kolem sebe sypal. Jeho slova zaujala také bývalého poslance a místopředsedy ČSSD Karla Machovce.

Machovec se na stránkách své strany vrací k tomu, co v uplynulých dnech Babiš prohlašovat. „V nedělní Partii a pořadech veřejnoprávní České televize nám nejlepší ministr financí v dějinách České republiky arogantně sdělil, že jediné hodnocení jeho osoby, které je schopen akceptovat, je hodnocení jeho působení od doby, kdy vstoupil do politiky. Do toho, co dělal před tím, nám v podstatě nic není, jsou to samé lži a výmysly. „Všetci kradnú“ a „tradičné“ politické strany nejvíce. Že on je jediný z politiků, který se vysvlékl do slipů, všechno ukázal, (i když v mnoha případech k tomu potřeboval několik pokusů, viz postupné navyšování jeho prokazatelných příjmů, za které nakoupil korunové dluhopisy), a že „pindíka“ nám už neukáže,“ shrnuje dění minulého týdne sociální demokrat.

Babiš je podle něj nesporně politologický inovátor. „Poprvé vnesl do politiky možnost, kterou dříve popsal ve svém humoristickém románu František Langer, a to Obrácení Ferdyše Pištory. Jako amatérský znalec historie bych spíše konstatoval, že každá mafie časem potřebuje pořádek a klid na práci, ale to bych asi panu ministru financí křivdil. On přece nikdy nebyl tím, který by něco přemístil v čase a prostoru na úkor někoho jiného, stát nevyjímaje. On přece v žádném případě nezdokonalil plány Věcí veřejných na využívání veřejných rozpočtů, tak naivní skutečně nikdy nebyl. Pouze v okamžiku, kdy se ukázalo, že je daleko levnější než jednat se „zkorumpovanými" politiky, je vytvoření vlastní strany respektive hnutí, a tak to legitimně, průhledně a za své učinil,“ popisuje Babišovy záměry politik.

„Toto 'Hnutí souhlasu' velmi brzo vytvořilo systém, který nevykazuje žádné znaky primitivní véčkařské politické korupce. Bylo vytvořeno něco, čemu se v odborné literatuře říká distribuční koalice, tedy účinná a víceméně legální kolonizace veřejných rozpočtů. Je pravda, že i v tomto případě skutečně lze mluvit o tom, že nedělá nic proti zákonu – korunové dluhopisy budiž příkladem – ale rozhodně to postrádá morální rozměr, který je v politice důležitý, tedy alespoň občas,“ tvrdí Machovec.

Nezapomíná ale ani na Babišovy výroky. „No, vraťme se k pindíku in media res. Jsem přesvědčen, že pod ministrovým spodním prádlem se rozhodně skrývá pár věcí, na které by si veřejnost zasloužila znát odpověď. Tím nemám na mysli jeho spory s Ústavom pameti národa či další nerozvážnost mládí. Mám na mysli to, co by opravdu mělo být známo a co by mělo být pro voliče důležité. Třeba jak k Agrofertu skutečně přišel, jak to bylo s navýšením základního jmění, které poněkud zázračně proběhlo bez účasti původního majitele PZO Petrimex. Možná bychom přece jenom měli něco vědět o nepřátelském převzetí Duslo Šala, první privatizaci UNIPETROLU a smlouvách ve prospěch AGROFERTU. Asi bychom si zasloužili i vysvětlení dění okolo Agrobohemie a privatizace Lovochemie,“ uvádí s tím, že jde jen o drobný výčet, ale že by se daly jistě najít i další otazníky.

„V demokratických volbách je nejvyšším arbitrem chování politiků a politických stran volič. Ten rozhodne i v případě ANO a Andreje Babiše zřejmě v jeho prospěch, což je mimo jiné důsledkem dění na politické scéně v minulých letech. Nicméně nemohu se ubránit dojmu, že pokud nám zůstane Andrej Babiš dlužen pravdivé a důkazy doložené odpovědi na tyto otázky, tak na nás všechny, místo pindíka, vystrčil holý zadek,“ dodává zostra Machovec.

Témata:  Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy