Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman si rýpnul do Sobotky: Jeho znovuzvolení v tajné volbě nemusí být tak jasné

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že znovuzvolení Bohuslava Sobotky předsedou ČSSD nemusí být v tajné volbě na sjezdu tak jasné, jak napovídá vysoký počet nominací z krajů.

Sociální demokracie bude o předsedovi i dalších členech vedení strany rozhodovat v březnu. Sjezd ČSSD začne 11. března. Zeman hodlá 9. března oznámit, zda bude znovu kandidovat na prezidenta. Že by oznámení svého rozhodnutí načasoval úmyslně těsně před sjezd ČSSD, Zeman odmítl. "Absolutně ne," řekl televizi.

"Jihočeská konference byla jediná, která nevolila aklamací, tedy veřejnou volbou, ale tajně. A chcete-li vědět, jak dopadne sjezd, který je založen na tajné volbě, podívejte se na výsledky Jihočechů", řekl.

Soudí, že na sjezdu pro Sobotku "rozhodně nebude tak masivní podpora, jako když pečlivě zdvihnete ruce a díváte se, kdo vás kontroluje".

Zemanův vztah s ČSSD a Sobotkou není léta jednoduchý. Napětí mezi nimi panuje od chvíle, kdy část ČSSD v roce 2003 Zemana nepodpořila v parlamentní volbě prezidenta.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy